Amatérští filmaři se v Blansku utkají o sošku Rajbasáka ve 23. ročníku soutěže Okem dobrodruha

Foto: Festival Rajbas

BLANSKO – Soutěž krátkých filmů Okem dobrodruha určená všem amatérským filmařům vyhlašuje svůj 23. ročník. Krátké filmy s tématem cestování budou zápolit o tradiční sošku Rajbasáka.

V Blansku budou zápolit krátké filmy s tématem cestování o tradiční sošku Rajbasáka. Ty nejlepší vybere odborná porota v čele s tvůrcem Janem Popelkou, dokumentaristou Mirkem Náplavou nebo akvanautem Pavlem Grossem. Finále soutěže proběhne v polovině listopadu, ale soutěžící mohou svá díla přihlašovat už teď. „Tvůrci krátkých snímků mohou do filmů zpracovat materiály ze svých expedic, letních putování nebo dovolených. Žánrově soutěž nijak neomezujeme. V minulosti se na předních příčkách objevily dokumenty z exotických destinací i z našich končin,“ vysvětlila organizátorka soutěže Okem dobrodruha Alena Žákovská. V loňském roce ocenila odborná porota hned 5 snímků. Nejlepší snímek s názvem Kambodža – místo, kde žiji, natočil mladý český učitel Honza Jílek. Ve snímku zachytil svůj pohled na Kambodžu jakožto zemi velmi sympatických lidí a neuvěřitelných památek.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Slavnostní vyhlášení vítěze a udělení sošky Rajbasáka se uskuteční v listopadu v Blansku. „Vybrané filmy budou moci zhlédnout návštěvníci festivalu Rajbas 2023 v Blansku na podzim letošního roku. Součástí projekce bude také komentář poroty. Tvůrci tak mohou získat cennou zpětnou vazbu,“ doplnila Žákovská. Na festivalu organizátoři vyhlásí a ocení nejlepší filmy soutěže. Jejich autoři získají tradiční sošku Rajbasáka, která je vyrobena ze železa a vápence – symbolů krajiny Moravského krasu, s níž je festival neodmyslitelně spojen. Podmínkou pro přihlášené snímky je nepřesáhnout stopáž 15 minut. Své krátké filmy mohou autoři posílat online až do 15. 10. 2023. Všechny podrobnosti spolu s přihláškou najdou zájemci na webových stránkách festivalu.