Národní zahájení Festivalu muzejních noci se koná v Olomouci

Červený kostel v Olomouci
Červený kostel v Olomouci

OLOMOUC – Nově rekonstruovaný Červený kostel v Olomouci se stane dějištěm národního zahájení Festivalu muzejních nocí. V rámci tohoto festivalu se od 19. května do 16. června po celém Česku otevřou večer muzea, galerie a kulturní prostory. V Olomouci se do festivalu letos zapojí pět desítek institucí.

Festival muzejních nocí navazuje na Mezinárodní den muzeí, který připadá na 18. května. „Festival zastřešuje aktivity muzeí a galerií, které svým návštěvníkům kromě prohlídek stálých expozic a aktuálních výstav nabízejí řadu doprovodných programů,“ naznačil náměstek olomouckého primátora pro kulturu Viktor Tichák. Ačkoli termín konání je přesně stanoven, některá muzea a galerie se k festivalu připojí i po jeho oficiálním termínu. „Přestože má každá organizace na výběr, zda a jakou částku bude na symbolickém vstupném vybírat, až na výjimky volí tradiční bezplatný vstup, případně vstupné dobrovolné,“ podotkla za hlavní organizátory ředitelka Asociace muzeí a galerií České republiky Anna Komárková.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Olomoucká muzejní noc

Dějištěm národního zahájení Festivalu muzejních nocí se stane nově rekonstruovaný Červený kostel v Olomouci. Komentované prohlídky nově otevřené budovy kostela si budou moci návštěvníci užít v pátek 19. května od 20 do 22 hodin. Mezi hlavní olomoucké aktéry festivalu patří Muzeum umění a Vlastivědné muzeum. Muzeum umění je navíc tvořeno dvěma budovami, Muzeem moderního umění a Arcidiecézním muzeem, které se v dubnu otevřelo po dvouleté rekonstrukci. „Návštěvníkům zpřístupníme expozici Století relativity, výstavu mapující architektonický unikát – elektrárnu a vilu v Háji u Mohelnice a také výstavu Flashback: Hermit 1992–1999. V Arcidiecézním muzeu mohou lidé poprvé spatřit dosud uzavřené části středověkého Zdíkova paláce, uvidí také umělecké poklady ve stálé expozici Ke slávě a chvále a nová stálá expozice nabízí historii sedmi tisíciletí osídlení olomouckého Svatováclavské návrší,“ uvedl ředitel Muzea umění Ondřej Zatloukal.

Jak zdůraznil ředitel sousedního Vlastivědného muzea Jakub Ráliš, po celou dobu muzejní noci budou návštěvníkům v expozicích i výstavách k dispozici kurátoři. „Ve Vlastivědném muzeu se mohou lidé těšit na výstavy Dětský svět, Mušle Středomoří nebo Národní soutěž fotografie a otevřeny budou i stálé expozice,“ uvedl ředitel Ráliš. Důležitá je i beseda, která v pátek 19. května začíná v 18 hodin s názvem „ReVize Olomouc 12: Muzejní čtvrť – Co nabízí prstenec kulturních institucí okolo náměstí Republiky?“ Zabývat se bude potenciálem olomoucké muzejní čtvrti.

Koncerty a videomapping

V Olomouci se do Festivalu muzejních nocí letos zapojí pět desítek institucí. Hlavní část programu se odehraje na náměstí Republiky, kde bude připraven videomapping na budovu Vlastivědného muzea a koncerty.

V Olomouci se letos galerie, muzea a další kulturní instituce otevřou lidem ve večerních hodinách již podesáté. Muzejní noc začíná v šest hodin večer a končí s půlnocí. Zapojení olomouckých kulturních institucí najdete na tomto webu, přehled Muzejních nocí v Olomouckém kraji pak na tomto webu. Fenomén Muzejních nocí patří ve velkých evropských metropolích již řadu let ke stálým prezentacím kulturního dědictví zvláště atraktivním způsobem. Muzea se přes noc stávají místy mimořádných a nečekaných zážitků a setkávání.