Hygienici na Vysočině testovali rybníky a nádrže

Ilustrační foto

KRAJ VYSOČINA – První testování kvality koupacích vod, zahrnující patnáct vybraných lokalit, proběhlo na Vysočině 12. června. Výsledky jsou podle hygieniků dobré, problémy zaznamenali pouze v rybníce Kachlička na Havlíčkobrodsku.

Kvalitu vody v rybnících a nádržích monitorují hygienici během léta pravidelně. „Na místě nejprve zjišťujeme, jestli voda není znečištěna odpadky, chemikáliemi, nebo na hladině neplavou uhynulé ryby. Sledujeme množství vodního květu. Měříme teplotu vody a pomocí speciálního terčíku zjišťujeme její průhlednost. Pak jsou odebrány vzorky vody k laboratornímu rozboru, kterým je stanoveno množství sinic, chlorofylu a mikroskopický obraz,“ vysvětlil ředitel Odboru hygieny Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Milan Brychta.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Na základě těchto ukazatelů je daná koupací plocha zařazena do příslušné kategorie. „V rybníce Kachlička byl zjištěn výskyt sinic a zvýšené množství chlorofylu-a. Na dalších sledovaných lokalitách nebylo při prvním testování zjištěno rozmnožení sinic ani jiné biologické či chemické znečištění ohrožující zdraví,“ doplnil Milan Brychta.

Současná situace se však může v následujících dnech a týdnech měnit. Vlivem vysokých teplot a nedostatku srážek by ve vodě mohlo docházet například k rozmnožení sinic a chlorofylu-a, což může být zdravotním rizikem a lidé by se na takových místech rozhodně koupat neměli. Krajská hygienická stanice proto doporučuje výsledky měření kvality vody na jejich stránkách průběžně sledovat.