Kraj loni hospodařil s přebytkem. Kam půjdou ušetřené peníze?

Foto: Zlínský kraj

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zlínský kraj loni hospodařil s přebytkem 1,295 miliardy korun. Část z těchto peněz chce použít pro investice do zdravotnictví, dopravy či sportovní infrastruktury. Daří se také snižovat zadlužení kraje, vloni to bylo o 185 milionů.

Přebytek vznikl především vyšším příjmem kraje ze sdílených daní, zhodnocením jeho finančních prostředků, úsporou výdajů i přesunem některých investičních výdajů do dalších let. „Část přebytku tvoří peníze, které převádíme do dalších let a nemůžeme je nyní použít. Volné prostředky, na které si teď naopak můžeme sáhnout, máme ve výši 594 milionů. Situace je to mimořádná a způsobena je tím, že v rámci sdílených daní jsme na příjmu v návaznosti na vysokou míru inflace inkasovali více peněz z DPH. To však nebude trvat donekonečna a je potřeba toho využít. Drtivou část z volných peněz proto hodláme použít pro investice,“ vysvětlil náměstek hejtmana David Vychytil, zodpovědný za oblast financí.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Nejvíce z nich, konkrétně 208 milionů korun, zamíří do Kroměřížské nemocnice, další 70 milionů půjde do oprav silnic, 50 milionů do sportovní infrastruktury, 35 milionů na menší projekty, kdy si ředitelé krajských příspěvkových organizací mohou sami určit, kam tyto peníze chtějí směřovat. Částka 40 milionů poslouží k rozvoji sociálních služeb.

Volné peníze kraj použil také ke snížení zadlužení. To se mu vloni podařilo zredukovat z 2,258 na 2,073 miliardy korun, tedy o 185 milionů.