Kraj poslal na Ukrajinu dvě stovky nemocničních lůžek

Humanitární pomoc na Ukrajinu
Fotky Krajský úřad Olomouckého kraje

OLOMOUCKÝ KRAJ – Koncem minulého roku obměňovaly nemocnice v Prostějově, v Přerově a ve Šternberku lůžka pro své pacienty. Aby nezůstaly bez využití, rozhodl se kraj poslat postele do Rovenské oblasti na Ukrajině, v jejímž okolí žije početná česká menšina a se kterou olomoucké hejtmanství úzce spolupracuje.

Prvních čtyřicet lůžek dorazilo na Ukrajinu už v dubnu, teď jich zdejším pacientům slouží dvě stě. „Nejedná se o první hmotnou podporu z naší strany. Loni v červnu jsme na Ukrajinu poslali vyřazenou sanitku z vozového parku zdravotnické záchranné služby. Zástupci Rovenské oblasti nám poté přednesli návrh o rozšíření vzájemné spolupráce, se kterým jsme, po rozhodnutí radou, souhlasili,“ řekl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

S humanitární pomocí začalo jako jedno z prvních město Uničov, které dodávalo léky, zdravotnický materiál, trvanlivé potraviny a hygienické potřeby téměř ihned po propuknutí války na Ukrajině. Právě k Uničovu a pak také ke Kojetínu se přidal Olomoucký kraj se sanitkou a nyní s velkým počtem lůžek.

Postele, které byly na odpis, slouží pacientům na Ukrajině

„O postele byl ihned na Ukrajině velký zájem, jednání se však protahovala kvůli komplikované situaci na Ukrajině z hlediska přepravy. Nakonec jsme se dohodli, že přepravu lůžek od nás do Rovenské oblasti zajistí zástupci Ukrajiny. Tato varianta se ukázala jako nejjednodušší a nejméně riziková. Jsem rád, že vyřazená lůžka, kterým hrozila fyzická likvidace, mohou ještě dobře posloužit v ukrajinských nemocnicích,“ dodal Dalibor Horák, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Humanitární pomoc na Ukrajinu