Nová tvář nymburského nádraží: Vize budoucnosti plná příslibů a otázek!

Zdroj vizualice: Správa železnic

NYMBURK – Nymburské nádraží čeká velká změna. Vítězný architektonický návrh hlavního nádraží je tu! Je působivý, ale také otevírá několik otázek. Pojďme se na ně podívat společně.

Volba vítěze

Návrh architekta Tomáše Hanuse z ateliéru Byró byl jednomyslně zvolen odbornou komisí soutěže. Ve spolupráci s Janem Holubem vytvořili návrh, který podle poroty sází na jednoduchost, čistotu designu a harmonii nového a starého. Hlavní plocha a autobusové nádraží se umístí mimo samotné náměstí, podél kolejišť. Tím vznikne souvislý veřejný prostor s navazujícím parkem. Nabídne tak více prostoru, lepší orientaci, rychlejší odbavení a atraktivnější veřejnou dopravu.

Názory obyvatel

Obyvatelé Nymburka vyjádřují svůj názor na sociálních sítích. Návrh se jim líbí, nechybí superlativy, ale mají také některé připomínky, zejména co se týká parkování.

Otázka parkování

Ateliér Byró uvádí, že parkování bude umístěno mimo náměstí, a to vlevo (západně) od autobusového terminálu a cyklověže. Nabídne dostatek prostoru. Prozatím navrhli cca 50 stání pro rezidenty a 250 pro obyvatelé z okolí, jak požadovalo zadání soutěže. Pokud by se stavěl parkovací dům, což je jedna z alternativ, lze kapacitu parkovacích stání znásobit. Podle autorů sice do budoucna dostanou přednost sdílené způsoby dopravy – MHD, cyklisté a pěší, ale ani auta nezůstanou stranou.

Bezpečnost u autobusů

Jedna z připomínek se týká bezpečnosti u autobusů. Terminál pro autobusy s nutností při výjezdu couvat, se nezdá dobré řešení. Jak zajistit, aby při couvání ze stanice nedošlo k tragédii? Otázka pohybu autobusů ještě ale není podle autorů definitivní. Na druhou stranu ateliér při návrhu spolupracoval s místně znalými dopravními odborníky. Proto věří, že nalezené řešení je adekvátní.

Příroda v městě

Někteří obyvatelé se obávají ztráty zeleně. Ano, několik stromů podle plánu padne, ale bilance nových a stávajících stromů bude kladná, ujišťují autoři. Cílem je vytvořit příjemné prostředí pro všechny.

A realizace?

Kdy to bude hotovo? Modernizace trati je plánovaná na rok 2029, ale přesný harmonogram ještě čeká na vyjasnění. Vše bude záviset na Správě železnic.

Nový nádražní prostor přináší nejen krásu a funkčnost, ale také otvírá žádoucí dialog s obyvateli Nymburka. A to je cenné.

Zdroj: Správa železnic