Stále platí zákaz koupání v rybníce Kachlička. Hygienici ho tento týden rozšířili i do dalších míst

Na koupališti u Nového Města na Moravě bylo zjištěno zvýšené množství sinic. Foto: KHS Kraje Vysočina

KRAJ VYSOČINA – Hygienici na Vysočině zaznamenali v tomto týdnu zhoršení kvality vody v několika rybnících a nádržích. Koupání nově nedoporučují u Petračky a Městské pláže Červená Řečice na nádrži Trnávka, v Břevnické nádrži a v rybníce Velký Pařezitý.

„V posledních dvou týdnech počasí výrazně ovlivnilo kvalitu vody v některých sledovaných koupacích plochách. Nejprve to byly extrémně vysoké teploty, které vystřídaly několikadenní intenzívní deště,“ popsala situaci vedoucí oddělení hygieny Kristýna Štěpánová z KHS Kraje Vysočina.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Břevnická nádrž a odběrové místo Petračka na vodní nádrži Trnávka jsou kvůli nadměrnému výskytu sinic nově zařazeny do červeného stupně, což znamená, že voda představuje zdravotní riziko. Koupání hygienici rozhodně nedoporučují zejména citlivým jedincům, jako jsou děti, těhotné ženy, alergici a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Do oranžového stupně byly nově zařazeny rybník Ředkovec a koupaliště Nové Město na Moravě. Důvodem jsou opět sinice. Na odběrném místě Městská pláž Červená Řečice na Trnávce a v Malém Pařezitém i Velkém Pařezitém rybníce testy zase odhalily zvýšené mikrobiologické znečištění. „Důvodem jsou zřejmě intenzívní deště v posledních dnech. Abychom ověřili, že se jedná opravdu o krátkodobé znečištění v důsledku počasí, bude proveden kontrolní odběr, jehož výsledky budou k dispozici na začátku příštího týdne,“ doplnil ředitel odboru hygieny Milan Brychta.

Zatímco Malý Pařezitý je hodnocen třetím oranžovým stupněm, Městská pláž Červená Řečice a Velký Pařezitý mají stupeň červený, voda je zde tedy nevhodná ke koupání. Oranžový stupeň znamená mírně zvýšené riziko zdravotních problémů. Ty by se mohly vyskytnout zejména u citlivých jedinců, hygienici proto doporučují se vždy po koupání osprchovat.

Z důvodu pokračujícího masívního výskytu sinic stále trvá zákaz koupání v rybníce Kachlička. Ostatní vodní plochy v regionu vykazují dobré výsledky. Až do konce sezóny lze kvalitu koupacích vod sledovat na webových stránkách krajské hygienické stanice.