Okusování nehtů jako nebezpečné volání o pomoc. Povrchní řešení je dočasné

Foto: Rýdlová J.

Přistihli jste se, že si okusujete nehty, a to navzdory tomu, že jste práh své dospělosti již dávno překročili? Může se to klidně stát, nejedná se totiž pouze o dětský problém. Okusování nehtů či „čištění“ nehtů o zuby (bez jejich okusování) není jen společenské faux pas, tedy trapas, ale hlavně to je varovný signál vašeho těla.

Je libo vlastní nehty?

Okusování nehtů je nutkavá činnost, kterou člověk provádí automaticky, a mnohdy tak intenzivně, že je sám překvapen. Tento jev má dokonce i svůj odborný název. Jedná se o tzv. onychofagii, což v překladu znamená pojídání nehtů (onychos = nehet, fagie = pojídání). Zpravidla se hovoří  o dětském zlozvyku. Toto vyjádření je nepřesné, a to hned ve dvou směrech.

Nejen v dětství a nejen zlozvyk

Okusování nehtů se skutečně poprvé objeví většinou v dětském věku. Může se však objevit i v dospělosti. Není výjimkou, že člověk se této své nelibé činnosti zbaví a k jeho překvapení je v dospělosti problém najednou opět na scéně, a to v plné síle. Navíc nejde jen o pouhý zlozvyk, ale projev hlubších problémů, které se rozhodně nevyplatí přehlížet.

Volání psychiky o  pomoc

Onygofagie bývá totiž velmi úzce spjata s naší psychikou. Je to v podstatě jakýsi pojistný ventil, který chrání psychiku před „přehřátím“. Dětství je pro křehčí osobnosti plné stresujících momentů – nástup do školky, školy, nároky na studijní výsledky, snaha zapadnout do kolektivu atd. Z nich pramenící vnitřní nejistoty a obavy se mohou transformovat do projevů jako je třeba okusování nehtů či tik v oku. Pokud stres pomine, aniž by trval příliš dlouho, pak s ním často spontánně vymizí i ono okusování či tiky, protože tělo už tento záchranný ventil nepotřebuje. Jestliže se však někdy opět dostaneme do silnější stresové reakce (např. rozchod nebo problémy v práci), pak si náš organismus s velkou pravděpodobností obnoví tento odzkoušený mechanismus a okusování, nepříjemné tiky v oku či záškuby v obličeji jsou opět zpět.

Jak přestat s okusováním

Dnes si již dokonce můžete koupit speciální přípravky proti okusování nehtů. Osvědčeným babským receptem je začít si nehty lakovat nebo si pořídit nehty gelové či umělé. Jsou totiž tvrdší, takže se hůř okusují a hlavně, ženy jsou na tuto drahou krásu velmi citlivé. Zmíněná rada patrně nebude zcela vhodná pro muže. Ti si mohou nehty třeba přelepit náplastí (a zároveň získat účinnou výmluvu, proč nemohou doma umývat nádobí). Takto však odstraníme projevy, nikoli pravou příčinu problému, a to je málo.

Skutečné řešení

Příčina zpravidla tkví v psychice. Kromě zmíněné reakce na zvýšenou psychickou zátěž bývá často příčinou nízké sebevědomí, které s sebou přináší pocity obav a nervozity. Když se odnaučíme kousat nehty, ale nepodaří se nám vypořádat s pravou příčinou (problémy v práci, nízké sebevědomí), může se stát, že si naše tělo najde jinou berličku, např. sladkosti, kuřáci zvýší spotřebu cigaret. Abychom tomuto předešli, je nutné hledat řešení základního problému. A to je většinou delší a náročnější cesta. K tomu, abyste ji lépe zvládli, pomůže, když si najdete neškodný, a ještě lépe prospěšný, únikový ventil. Pro někoho to může být sport či cvičení, pro druhého malování nebo jiná kreativní činnost a pro třetího pořízení psa.

 Nebezpečné volání o pomoc

Okusováním nehtů naše psychika tedy volá o pomoc. Je to však poměrně nebezpečný způsob. Málokdo si ruce, včetně špíny za nehty, před okusováním pečlivě vydrhne a vydezinfikuje. Během dne nám na rukou a za nehty ulpí celá řada mikrobů (viry, bakterie, plísně, kvasinky), které různě posbíráme – v MHD, na klikách, v obchodě, na penězích či doma. Jestliže je máme na rukou, nemusí nás bezprostředně ohrožovat, protože naše kůže brání jejich vstupu do těla. Pokud si je však při okusování v pravíme přímo do úst, pak je to již zkouška toho, co vydrží náš imunitní systém. Takto si lze pořídit celou řadu onemocnění, nejčastěji nepříjemné afty v ústech. Kdysi se hovořilo převážně o nebezpečí žloutenky a v nedávné době se nedal vyloučit ani Covid.