Lesní ostružiny. Jak si na nich správně pochutnat a proč by měly zajímat alergiky

Foto: Rýdlová J.

Hlavní sezóna ostružin začíná přibližně v polovině srpna, takže nyní je již v plném proudu. Pokud nemáte to štěstí, že si ostružiny vypěstujete, budou určitě skvělou odměnou, když vyrazíte do přírody. Jedná se nejen o chutné, ale také zdraví velmi prospěšné plody. Při jejich konzumaci však nezapomínejme na základní zásadu.

Poklad z přírody

Ostružiny jsou bohatým zdrojem vitamínu C, vitamínů skupiny B a betakarotenu. Najdeme v nich rovněž cenné vitamíny K a E, kyseliny listovou a pantotenovou a některé stopové prvky, např. draslík a hořčík. Jsou také bohaté na flavonoidy, kterým vděčí za svou tmavou, téměř černou barvu (anglický výraz blackberries = černé plody). Flavonoidy mají silný antioxidační účinek, zjednodušeně řečeno, zpomalují stárnutí buněk. Pomáhají chránit buňky v našem těle, např. před nádorovým bujením, posilují imunitní systém a působí preventivně proti srdečním chorobám. Čím jsou ostružiny tmavší, tím více prospěšných flavonoidů obsahují. Uvádí se, že ostružiny mají přibližně třikrát větší antioxidační účinek než maliny. Navíc nám dodají také potřebnou vlákninu, např. v misce s jogurtem.

Flavonoid proti alergii

Možná jste již slyšeli o kvercetinu (quercetinu). Jedná se o druh flavonoidu, který se nachází v tmavě zbarveném ovoci (takže také ostružinách) a zelenině. Je považován za přírodní antihistaminikum, tedy pomáhá snižovat alergické projevy. Údajně si jej alergici pochvalují zejména u tlumení senné rýmy. Jeho účinek se však projeví, pokud je nasazen s předstihem, tj. 6 až 8 týdnů před nástupem pylové sezóny. Alergikům ovšem pár porcí ostružin proti alergii stačit nebude. V jejich případě je potřeba sáhnout po přípravku obsahující koncentrované množství kvercetinu. Přípravky jsou k dostání v řadě lékáren, a to bez lékařského předpisu.

Tip na rychlé ostružinové občerstvení

Ostružiny rozmačkáme vidličkou a vmícháme do jogurtu či tvarohu. Osladíme medem, případně přidáme trochu strouhaného kokosu. Rychlá svačinka nebo snídaně je hotová, viz hlavní foto. Má-li se jednat o snídani, je dobré přidat trochu ovesných vloček, aby více zasytila.

Nezbytná hygiena

Před konzumací je lesní ostružiny (v podstatě všechny lesní plody) nutné pořádně propláchnout pod proudem tekoucí vody, aby se zabránilo přenosu infekce tzv. z lesa, např. tasemnice liščí (budeme jí věnovat jeden z našich příštích článků). Stoprocentně bezpečným způsobem je tepelná úprava. Můžeme vyrobit třeba ostružinovou zálivku. Ovoce podusíme v troše vody a mírně osladíme. Použít ji lze jak na polití menších neplněných tvarohových knedlíků, tak třeba do výše uvedeného receptu.

Tepelná úprava a vitamíny

Tepelnou úpravou se mnohé vitamíny částečně či plně zničí. (Například vitamín C se rozkládá při teplotě nad 60 °C.) Flavonoidy jsou, na rozdíl od vitamínů, vůči vyšším teplotám odolnější. Takže se o jejich ztrátu nemusíme tolik obávat.