Existuje osud nebo je vše jen obyčejná smůla?

Ilustrační obrázek. Zdroj: www.pixabay.com

Lidé většinou věří tomu, že lidstvu je ponechána svobodná vůle a rodíme se s čistým štítem. Někdo ale věří v osud a domnívá se, že naše budoucnost je daná, a že naši životní cestu řídí nějaká vyšší moc.

Zvláštní náhody

Podivné náhody, které obklopují některé známé události, dávají za pravdu druhé teorii. Možná k takovým náhodám dochází mnohem častěji, většinou si toho však všimne málokdo, protože postižení nejsou známými osobnostmi.

21. července 1975 otiskly anglické noviny Liverpool Echo příhodu o tom, jak jeden rok po sobě zahynuli dva bratři z Merseyside. Tito dvacetiletí hoši se zabili při jízdě na mopedu. Obě nehody se staly v téže ulici. V obou případech nehodu způsobil tentýž taxík, který navíc vezl stejného cestujícího na stejné místo. Oba bratři se zabili přibližně ve stejný čas, v naprosto stejný den, přesně rok po sobě.

Toho roku se přihodil ještě jeden podobný příběh. Zde šlo o dvojčata, Johna a Arthura Mowforthovi. Je známo, že jednovaječná dvojčata jsou si nejen neuvěřitelně podobná – žijí-li od narození odděleně, mohou se i jejich životy v důležitých bodech navzájem podobat. Málokdo by ale věřil, že musí ve stejnou dobu i zemřít. Přesto – oba bratři zemřeli v noci 22. května 1975 ve věku 55 let. Asi v sedm večer si John začal stěžovat na velkou bolest na prsou, a tak ho rychle odvezli do nemocnice. Mezitím se náhle o 120 kilometrů dál beze slova zhroutil Arthur, který v té době o stavu svého bratra vůbec nevěděl. Oba muži zemřeli oné noci v rozmezí 5 minut, aniž by o osudu toho druhého věděli.

Omen

Oba uvedené případy se týkají vzájemného vztahu pouze dvou událostí, bylo by možné je tedy vysvětlit osvědčeným způsobem – zákonem pravděpodobnosti. Avšak tam, kde se neštěstí vyskytne ve větší míře, pravděpodobnost pouhé náhody postupně mizí.

Film Omen, jehož tématem je příchod Antikrista, byl nafilmován roku 1975. Ačkoliv se ihned po svém uvedení na plátna kin stal filmovým trhákem, doprovázely jeho výrobu podivné nehody, nemoci a úmrtí. Autor původního scénáře David Seltzer unikl jen o vlásek smrti, když osobní letadlo, kterým cestoval, zasáhl blesk. To samé se téže noci přihodilo v jiném letadle i filmové hvězdě filmu Gregory Peckovi. Režiséra Dicka Donnera srazilo auto na místě, kde pracoval, a vážně ho zranilo. Při další automobilové nehodě se zranil také vedoucí zvláštních efektů John Richardson. Jeho spolujezdec se zabil.

Nejhorší událost ze všech se však stala při natáčení v safari. Lvi se rozzuřili, roztrhali dva kaskadéry a zabili ošetřovatele. V době, kdy se film dokončoval, byla již údajně většina herců a filmařů přesvědčena, že vinu za veškerá neštěstí nese téma filmu. Zejména vedoucí zvláštních efektů John Richardson si tím byl zcela jist. Jeho nehoda se totiž stala u malého holandského města, které se jmenovalo Ommen.

Je to snad důkaz o existenci síly, která působí skryta za každodenními událostmi našich životů? Či je to jednoduše smůla?