Koncertem Krása vrcholného baroka začne v sobotu Festival F. L. Věka

foto: Královéhradecký kraj

KRÁLOVÉHRADECKO – Na úvod festivalu se představí renomovaný komorní soubor Barocco sempre giovane. Koncert nazvaný Krása vrcholného baroka se uskuteční v sobotu 9. září v kostele sv. Máří Magdalény v Deštném v Orlických horách a bude věnován 300. výročí významného architekta a stavitele Jana Blažeje Santini-Aichela, díky němuž vznikl i kostel v tomto horském středisku.

Organizátoři festivalu připravili celkem devět rozmanitých koncertů, a to v Deštném v Orlických horách, Bohuslavicích, Dobrušce, Opočně, Novém Městě nad Metují, Solnici a v krajské metropoli Hradci Králové. Vstupenky na jednotlivé koncerty zájemci zakoupí na webu festivalu nebo v celostátní prodejní síti Ticketportal. V prodeji budou také přímo v místě koncertu.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Program koncertu 9. září k 300. výročí stavitele Jana Blažeje Santini-Aichela je sestaven nejen z děl skladatelů italského a „českého“ baroka, tedy Vivaldiho a Františka Ignáce Antonína Tůmy, rodáka z nedalekého Kostelce nad Orlicí. Doplňuje ho také novější hudba, která je ovšem inspirována hudbou starou. Respighiho Staré tance jsou v podstatě transkripcí loutnových tabulatur z 16. a 17. století, jen s novějším hudebním jazykem a harmonií. Také v případě skladby, pod kterou je podepsán Britten, se sice jedná o hudbu 20. století, jež však vychází z barokních tanců. Napovídají tomu i názvy vět – Bourée a Saraband.

Koncert začíná v 17 hodin a pro majitele ABO vstupenek nebo vstupenek je připraven zdarma festivalový autobus. Vyjede v 16 hodin z autobusového nádraží v Dobrušce, v 16:10 bude na zastávce Dobruška, Laichterova a pojede do Deštného v Orlických horách a zpět.

Festival F. L. Věka 2023 se koná za finanční podpory Ministerstva kultury, Státního fondu kultury a Královéhradeckého kraje. Od počátku projekt významně podporuje město Dobruška a dlouhodobě také mezinárodně úspěšná společnost Servisbal Obaly, která letos slaví 30 let od svého založení. Partnerem 13. ročníku festivalu se stal dobrušský pivovar Rampušák.