Krajská muzea a galerie získaly nové návštěvníky díky vstupům zdarma

ilustrační foto

KRÁLOVÉHRADECKO – Krajské kulturní a vzdělávací instituce v Královéhradeckém kraji zaznamenaly v prvním pololetí letošního roku vysokou návštěvnost včetně přílivu nových zájemců o umění či vědu. Jejich popularitě pomohl bezplatný vstup každou první středu v měsíci, kterou kraj zavedl od loňského prosince a akce nadále pokračuje.

 „Volný vstup do krajských muzeí, galerií i hvězdáren každou první středu v měsíci jsme se rozhodli veřejnosti nabídnout především proto, abychom podpořili její kulturní vyžití v nelehkém období energetické krize. Cílem ale bylo také přilákat nové návštěvníky všech generací, zejména pak děti a seniory, kteří by jinak na výstavy nebo popularizační programy nezavítali, a ukázat jim přínos a vysokou úroveň těchto našich institucí. To se povedlo. Některé instituce pozorují celkově vyšší zájem a mnohé registrují příliv právě i nových návštěvníků. Aktuálně se proto budou soustředit na přípravu programů na příští rok, kterými by si tuto skupinu udržely, respektive dále ji rozšiřovaly, a zapojily ji do kulturního a populárně-vědeckého dění v našem kraji,“ vysvětlila náměstkyně Martina Berdychová odpovědná za oblast sociálních věcí, kultury a cestovního ruchu.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Například Galerie moderního umění v Hradci Králové sklízí řadu pozitivních ohlasů na tuto akci. Sleduje nárůst návštěvníků i mimo první středy v měsíci a rozšiřuje tak svou návštěvnickou základnu. Akce je nejvíce populární mezi seniory staršími 65 let, kteří mohou využívat bezplatného vstupu permanentně. Dále akci využívá také řada studentů, zpravidla z uměleckých škol, a také děti v rámci edukačních programů. Mezi návštěvníky však nechybějí ani ostatní dospělí i celé rodiny.

Také Regionální muzeum a galerie v Jičíně či Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou hodnotí akci pozitivně. Rychnovské muzeum, obdobně jako některé další krajské kulturní a vzdělávací instituce, zaznamenalo ve druhém čtvrtletí letošního roku díky všeobecnému nárůstu zájmu dokonce vyšší průměrnou návštěvnost ve dnech, kdy vstup volný není.

Návštěvníků, kteří využili volného vstupu o prvních středách v měsíci, bylo v první polovině letošního roku celkem 3 746.

Volný vstup každou první středu v měsíci nabízejí od loňského prosince přes dvě desítky poboček krajských institucí – muzeí, galerií či hvězdáren. Pro děti do 10 let a seniory starší 65 let platí volný vstup během otvírací doby nepřetržitě.

Seznam zapojených institucí:

  1. Galerie moderního umění Hradec Králové
  2. Galerie výtvarného umění v Náchodě
  3. Hvězdárna v Úpici
  4. Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové
  5. Muzeum východních Čech v Hradci Králové
  6. Muzeum války 1866
  7. Regionální muzeum a galerie v Jičíně
  8. Muzeum a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou
  9. Památník Karla Plachetky v Rychnově nad Kněžnou
  10. Muzeum krajky Vamberk
  11. Sýpka – muzeum Orlických hor (Rokytnice v Orlických horách)
  12. Synagoga – památník Karla Poláčka v Rychnově nad Kněžnou
  13. Muzeum Náchodska
  14. Pevnost Dobrošov
  15. Muzeum v klášteře v Polici nad Metují
  16. Dřevěnka – stará škola v Polici nad Metují
  17. Rodný domek A. Jiráska v Hronově
  18. Čapkův mlýn – papírna v Hronově
  19. Muzeum Aloise Jiráska v divadle v Hronově
  20. Galerie „M“ ve Vrchlabí
  21. Dům pod jasanem v Trutnově
  22. Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou
  23. Vlastivědné muzeum v Dobrušce
  24. Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové
  25. Vlastivědné muzeum v Železnici