Parkujete bez STK? V lepším případě problém, v horším konec vašeho auta

ilustrační foto

Termín blížící se STK většinou netěší žádného řidiče, zejména pokud jeho vůz má již nějakou tu pětiletku za sebou. K tomu, aby čtyřkolový miláček prošel, je totiž mnohdy třeba nemalých zákroků v autoservisu. Výsledná faktura se zpravidla nepohybuje v jednotkách tisíců, ale desetitisíců. Takový výdaj si ovšem ne každý může dovolit. A tak se jeví jako nejjednodušší odklidit auto na parkoviště a počkat, až se v prasátku nashromáždí potřebné finance. Nemusí se však jednat o dobré řešení. Své o tom ví i pan Jindřich:

„Můj Renault měl už leccos za sebou, měl jsem ho přes 17 let. Motoricky byl stále dobře funkční, ale aby prošel technickou, potřeboval rozsáhlejší opravy. Přišly by asi na 38 000 Kč. Tolik jsem neměl, protože jsem byl nějakou dobu bez práce. Auto jsem tedy odstavil na parkovišti před svým panelákem s tím, že až našetřím, tak ho odvezu do servisu. Po čase jsem našel výzvu k odstranění vozidla. Na opravu jsem stále neměl, tak mi nakonec nezbylo, než ho nechat sešrotovat. Doteď je mi toho auta líto.“

Ani jezdit, ani stát

Řidiči vědí, že jezdit s propadlou technickou se nesmí. Pokud jsou přichyceni při činu, čeká na ně pokuta za přestupek. Jenže propadlá STK komplikuje také parkování, a to pokud neparkujete ve vlastní garáži, ale třeba odstavíte auto někde na ulici. Problém zpravidla nevyřešíte ani parkováním na parkovišti. Proč?

Lhůta půl roku

Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích (konkrétně § 19, odst. 2, písm. h), pokud má auto propadlou technickou kontrolu více než 6 měsíců, nemá na dálnicích, silnicích a místních pozemních komunikacích co dělat.

Veřejné parkoviště není řešení

Řešením ovšem není ani zanechání auta na parkovišti před „vlastním“ panelákem. Důvodem je to, že mezi místní pozemní komunikace patří nejen místní ulice, ale také parkoviště ve vlastnictví obce nebo státu, a to je většina parkovišť na sídlištích.

Výzva k odstranění vozidla

Pokud policie narazí na auto zaparkované na veřejném parkovišti, jehož STK je propadlá více než 6 měsíců, umístí na něj Výzvu k odstranění vozidla. Jako majitel vozu máte dvě možnosti, buď necháte auto odtáhnout na provedení STK, nebo necháte auto odtáhnout někam na soukromý pozemek, kde nebude porušovat zákon. Jenže pokud tuto možnost nemáte a zároveň nemáte ani peníze na opravy související s STK, pak se ocitnete v situaci pana Jindřicha. Auto nemáte kam dát a nezbude vám nic jiného, než ho nechat sešrotovat.

Na odstranění auta máte ze zákona dva měsíce (§ 19d odst. 2). Pokud tak neučiníte, vaše nepojízdné vozidlo bude odstraněno majitelem komunikace. Úhrada nákladů však připadne vám. Za odstranění se nepovažuje, když auto přemístíte o ulici dále, na jiné parkoviště či na nějaké veřejné prostranství.