60 procent komunálního odpadu v Kroměříži by šlo ještě vytřídit, ukázal rozbor

Foto: město Kroměříž

KROMĚŘÍŽ – Na třídění odpadu by měli Kroměřížané zapracovat. Alespoň to naznačil rozbor odpadu v úterý při odpadovém dni na kroměřížském Velkém náměstí. Asi 60 procent obsahu černých popelnic a kontejnerů na směsný komunální odpad by totiž bylo možné vytřídit.

Společnost Biopas, která se v Kroměříži stará o svoz a likvidaci odpadů, přivezla na Velké náměstí zhruba tunu odpadu, který do černých popelnic a kontejnerů vhodili obyvatelé centra Kroměříže. „Na první pohled bylo zřejmé, že zdaleka ne všechno do nádob na směsný komunální odpad opravdu patří,“ popsala ekoložka města Marcela Čekalová. Odborní pracovníci odpad rozebrali a nalezli v něm například plasty, papír, sklo, nápojové kartony, plechovky a jiné kovy, textil a drobné elektro.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

„Možnost anonymního ukládání odpadů do větších kontejnerů zřejmě některé občany láká k tomu vyhodit igelitový pytel plný odpadu a nezabývat se tím, co s ním bude. Je jim jedno, že tím škodí životnímu prostředí. Ale předpokládám, že jim už nebude jedno, že tím uškodí i vlastní peněžence, když budou muset za svoz a likvidaci odpadů platit mnohem více peněz,“ dodal starosta Tomáš Opatrný.

Na odpadovém hospodářství města je právě ukládání směsného odpadu nejnákladnější. „Více než polovina odpadu končí na skládce zbytečně a město za uložení tohoto odpadu na skládku platí naprosto zbytečně vysoký poplatek. Rád bych, aby si všichni Kroměřížané důležitost třídění odpadů uvědomili. Jinak budeme platit za svoz a likvidaci odpadů naprosto zbytečně vysoké částky,“ dodal místostarosta Karel Holík.

Foto: město Kroměříž
Foto: město Kroměříž
Foto: město Kroměříž