Maminky ve znojemské porodnici mají nově k dispozici stravu formou bufetu

Foto: Nemocnice Znojmo

ZNOJMO – Maminky po porodu mají od tohoto týdne v porodnici znojemské nemocnice bohatší snídaně a svačiny. Nemocnice jim nově nabízí celodenní občerstvení formou bufetu.

Nový způsob stravování v porodnici znojemské nemocnice nahrazuje snídani a svačiny. Oběd a večeři maminky normálně dostávají jako ostatní pacienti a nadále si mohou vybírat ze 4 jídel. Obecně se výživa v době kojení řídí obdobnými pravidly jako v období těhotenství. Součástí jídelníčku by mělo být denně ovoce, v sezóně i zelenina formou salátů a kompotů, V období kojení by strava měla pokrýt vlastní potřeby organizmu matky i kojence. Z důvodu produkce mateřského mléka se doporučuje navýšit energetický příjem matky. „Složení mateřského mléka je, do jisté míry,  ovlivněno stravou maminky. Proto zavádíme bufetové stravování, které umožní maminkám celodenní přístup ke stravě dle vlastního výběru. Ve svačinovém koutku si budou moci vybrat např. šunku, sýry, tvarohové výrobky, jogurty, zakysané nápoje, více druhů pečiva, cereálie, med, džem, mléko, meltu nebo čaj na podporu kojení,“ vysvětlila vrchní nutriční terapeutka Nemocnice Znojmo Kateřina Hrubá.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Stává se, že jsou maminky přijaty na oddělení po porodu mimo standardní dobu výdeje jídla nebo jsou často po delších porodech hladové, protože během porodu nechtěly či nemohly jíst. Takto jim bude možné nyní zajistit stravování v průběhu celého dne. „Ženy po porodu mají navíc specifické chutě nebo i větší potřebu jídla s ohledem na nastartování laktace. Současně mají rozdílné požadavky ohledně načasování jídel např. podle režimu miminka,“ uvedla náměstkyně pro ošetřovatelství Jana Vacková. Svačinový koutek je umístěn v jídelně oddělení šestinedělí, která je volně přístupná i návštěvám. Maminky ho mají volně přístupný od 6 do 14 hodin a následně si mohou kdykoliv personálu říct o jeho otevření a nabídnout si, cokoliv budou chtít. „Troufám si říct, že poslední dva roky jsme porodnici proměnili v rodinnější prostředí, alespoň o tom svědčí reference maminek, které zde jsou podruhé, ale také poprvé, kdy jsou mile překvapeny jak vybavením, tak péčí a přístupem našeho personálu. Dalším krokem kupředu je bufetové stravování,“ shrnul ředitel nemocnice Martin Pavlík.