Vodní upír z Walesu: Řádil na farmě Bodalog blízko Rhayaderu, ale o jaké stvoření se vlastně jednalo?

Rhayader ve Walesu. Zdroj: www.commons.wikimedia.org

Popis jedné z nejbizarnějších britských záhadných příšer, jakou je vodní upír, nemusí být tak melodramatický, jak by se mohlo předem předpokládat.

Rdousil ovce na farmě, přitom bydlel v řece

Podle zpráv v médiích během konce osmdesátých let 20. století byla domovem tohoto tvora řeka ležící blízko Rhayaderu ve středním Walesu, z níž se měl vynořovat v noci, aby rdousil ovce na nedaleké farmě jménem Bodalog. Oběti nebyly rozsápány, jediným znamením útoku bylo malé kousnutí hned pod krkem, blízko hrudní kosti.

Do poloviny října roku 1988 tento záhadný tvor zabil nejméně třicet pět ovcí. Jeho pach vystopovali psi k řece, ale nikdy nebyl spatřen nebo identifikován.

Co to mohlo být?

Bylo nabídnuto mnoho návrhů týkajících se jeho možné totožnosti, které sahaly od vyder a psů k norkům a dokonce některým druhům hadů. Univerzitní vědci však prozkoumali mršiny a připustili naprostou bezradnost.

Domov tohoto tvora v řece okamžitě vylučuje jako možného pachatele lišku, nějakou velkou kočku nebo zatoulaného psa, stejně jako člověka lovícího za pomocí kuše, jak také tvrdily některé autority. Vydry zase jsou relativně velcí tvorové – určitě ale nejsou zabijáky ovcí. Norkové jsou sice mnohem krvežíznivější, napadnou i malého králíka, ovce by však pro ně byly přece jen příliš velké.

Že by had?

Británie má pouze tři původní druhy hadů. Jediným jedovatým druhem je evropská zmije Vipera berus, která žije na zemi, pohybuje se ve dne a neživí se ničím větším než ještěrkami a malými savci.

Svojí podstatou poměrně více vodní je nejedovatá denní užovka obojková Natrix natrix, jež dává přednost lovu obojživelníků a ryb, ačkoliv příležitostně pojídá i ptačí mláďata a malé savce.

V jižní Anglii se také v menším počtu vyskytuje užovka hladká. Je to další nejedovatý, denní druh, jehož jídelníček se skládá hlavně z ještěrek a malých savců. Z toho všeho je jasné, že žádný z těchto druhů není přesvědčivým kandidátem na waleského zabijáka ovcí.

Ještě existuje možnost, že se v té době dostal ze zajetí nepůvodní a spíše větší, vodní jedovatý had. Mohl by to být domácí mazlíček, který buď uprchl, nebo byl z nějakého důvodu vypuštěn.

Pokud je to pravda, objevuje se tak opravdové a velmi vážné dilema, protože na zemi existuje pouze několik zvířat tak těžko polapitelných jako hadi. Možná proto není tak překvapující, že hrozivý „vodní upír“ z Walesu nebyl nikdy spatřen ani vystopován. Zprávy o něm se z Bodalogu již neobjevují, takže je možná mrtvý – anebo se přesunul zkrátka jinam.