Co dělat a nedělat, když srazíte srnu či jinou zvěř

Ilustrační foto

Podzim je obdobím, kdy na silnicích přibývá střetu se zvěří. Na vině je velmi často špatná viditelnost, protože ráno je ještě tma a večer už zase tma. Přes den zase časté plískanice a podmračené počasí. Navíc zvěř vás může překvapit nejen typicky při průjezdem lesem, ale také na místech, kde byste ji čekali mnohem méně či vůbec – v blízkosti luk a remízků, nebo na okrajích vesnic či měst. Není výjimkou, že řidič zaznamená zvíře na poslední chvíli a střetu již nezabrání. Někdy i zajíc dokáže pošramotit vizáž auta, natož pak srna nebo divočák. Jak se v takovém případě zachovat?

Srážka se prodraží

Dle statistik přibližně dochází ke střetu se zvěří na každém šestém kilometru českých silnic. Při relativně menších nehodách se škoda na vozidle počítá „jen“ v desetitisících korun, při středním rozsahu překročí sto tisíc, avšak výjimkou nejsou ani případy, kdy dosahuje několik stovek tisíc korun.

Co udělat při srážce

Zastavte bezpečně u kraje cesty. Zapněte výstražná světla, oblečte si reflexní vestu a na zem dejte výstražný trojúhelník. (Postupujte nejlépe v uvedeném pořadí, aby i vás nesrazilo projíždějící auto.)

  • Kontaktujte policii (linka 158 nebo 112). Nahlaste, co a kde se vám stalo.
  • Kontaktujte asistenční službu vaší pojišťovny, případně linku 1224, mimo jiné zajistí v případě nutnosti servis nebo odtah vašeho auta.
  • Vše zdokumentujte, tj. nafoťte na mobil zvíře, auto atd.

Co nedělat se zvířetem

Obecně platí, že se zvířetem nemáte manipulovat, protože by vás mohlo poranit nebo by vás mohlo ohrozit nějakou infekcí. Už vůbec zvíře neodnášejte do svého auta. I kdybyste měli ty nejlepší úmysly a rozhodně ho nechtěli hodit doma na pekáč, mohlo by vám totiž hrozit obvinění z trestného činu pytláctví. Majitelem sražené zvěře totiž není ten, kdo ji srazil (jak se mnoho lidí mylně domnívá), ale uživatel dané honitby.

Proč volat policii

Policie následně informuje majitele honitby (např. myslivecký spolek) o srážce zvěře. Dále vše zdokumentuje a řidiči předá protokol o dopravní nehodě. Rozhodně se nebojte, že byste museli za její přivolání platit. Pokud zvíře uteče, policie vyrozumí majitele honitby o tom, že zvíře bylo pravděpodobně zraněno a rovněž vám vystaví protokol o nehodě.

Kdy vám pojišťovna zaplatí

Pojišťovny vyplácejí ročně stovky milionů korun, přičemž vyplacené částky se každoročně zvyšují. Průměrně vyplatí pojistné plnění ve výši několika desítek tisíc korun. Jenže to, že vám pojišťovna škodu uhradí, není samozřejmostí. Škodu na vozidle totiž zpravidla neuplatníte v rámci standardního povinného ručení. Musíte být totiž pojištěni přímo proti srážce se zvěří, což může být sjednáno např. jako doplňkové pojištění v rámci povinného ručení nebo v rámci havarijního pojištění.

Policejní záznam o nehodě je pro vás velmi důležitý, protože slouží pro vaši pojišťovnu jako doklad, že jste si vše nevymysleli za účelem pojistného podvodu. Takže pokud policii nezavoláte, nemůžete po pojišťovně chtít náhradu škody.