Violeta a Daisy Hiltonovy – tato siamská dvojčata žila dlouhá léta téměř jako v otroctví

Violeta a Daisy Hiltonovy. Zdroj: www.commons.wikimedia.org

Violeta a Daisy Hiltonovy byly jedny z nejkrásnějších a nejúspěšnějších siamských dvojčat. Byly spojeny v oblasti hýždí – jejich obratle v dolní části páteře a kyčelní kosti byly srostlé a měly jen jeden krevní oběh.

Mládí

Téměř od plenek působily v showbyznysu, během prvních 23 let svého života však nedostávaly téměř nic z výdělku. Zacházelo se s nimi jako s majetkem.

Narodily se roku 1908 v Anglii a jejich původní příjmení nebylo Hilton. Jejich matka nebyla provdaná a jako svobodná si dítě nepřála – o to víc děti dvě, které ještě navíc byly siamskými dvojčaty. Proto je po dvou týdnech po narození prodala porodní bábě, Mary Hiltonové. Dvojčata jí říkala „tetičko“ a jejímu muži musela říkat „pane“. Tetička si je nevzala z dobroty srdce, ale proto, že na nich chtěla vydělat co nejvíc. Proto od svých tří let dvojčata vystupovala v cirkusech, na poutích, výstavách, ale i v barech. V pěti letech už holčičky procestovaly kus světa. Tetička si nepřála, aby měla děvčata přátele, proto je naprosto izolovala. Jestliže neuposlechla nějaký její příkaz, teta je zmlátila páskem s kovovou přezkou.

Jako otrokyně

Dívky se nemohly dočkat, až jim bude osmnáct let, protože doufaly, že pak budou moci vyhledat právní pomoc a osvobodit se. Tetička se pečlivě starala, aby dívky neměly žádné vlastní peníze. Jakmile zemřela, jejich novými poručníky se stala její dcera Edith s manželem, kterému též musely říkat „pane“.

V 17 letech byly hvězdami varieté a vydělávaly tisíce dolarů týdně. Uměly hrát na různé nástroje a předváděly nejrůznější kousky. Naučily se navíc nevnímat jedna druhou, bylo-li to třeba, každá z nich dovedla vést svůj vlastní duševní život. Myslely si, že mají přítele, a sice Williama Olivera, který byl jejich agentem. Jednou je požádal, aby se podepsaly na svoji fotografii, kterou chtěl údajně dát své ženě. Dívky se s potěšením podepsaly a víc o tom nepřemýšlely.

Když jim ale bylo 23 let, propukl skandál – Oliverova žena je zažalovala, protože se se svým mužem rozváděla a jako důvod uvedla jeho údajný milostný vztah s dvojčaty. Jako důkaz předložila podepsanou fotografii. Dívky byly šokované, na druhou stranu se ovšem dostaly k právníkovi…oznámily mu, že je s nimi zacházeno jako s otrokyněmi a prosily o pomoc. Právník jim vyhověl.

Osvobození

Před soud přišel případ, kdy žalovaly své poručníky. Soudní přelíčení bylo jedním z nejsenzačnějších soudních sporů té doby. Edith a její manžel jim museli vyplatit sto tisíc dolarů a dvojčata mohla konečně začít žít po svém.

Dívky prožily řadu milostných románků. Violeta se později provdala za Jamese Moora z Texasu. Tento sňatek však byl uzavřen z důvodů publicity a bohatě se dvojčatům vyplatil, po několika letech byl však zrušen. V roce 1941 se Daisy provdala za Harolda Estepa, novomanžel ji však po deseti dnech opustil. Prostě nedokázal žít se siamskými dvojčaty.

Dvojčata prý vydělávala na vrcholu své slávy až pět tisíc dolarů týdně, později se jim však už tak dobře zřejmě nedařilo, protože v roce 1960 prodávala u stánku s ovocem na Floridě. Roku 1969 zemřely obě ženy na následky hongkongské chřipky.