Chytit vši může i dospělý, a to velmi lehce. Zbavit se jich je mnohem těžší. O čem se většinou nepíše

Foto: Rýdlová J.

Veš dětská nepohrdne ani dospělým. Můžete ji získat poměrně jednoduše, a to i tehdy, když nejste v kontaktu s malými dětmi. Pokud máte delší vlasy a nemáte nikoho, kdo by vám s jejich vyčesáváním každodenně trpělivě pomáhal, pak se tento parazit může stát vaší noční můrou. Jeho rozmnožení je velmi rychlé, jeho likvidace však nikoli. Dobře živení jedinci dokážou dorůst až 6 mm. Nepříjemné svědění, které vás může dokonce budit v noci, není zdaleka jediným problémem. Pokud ve vlasech parazitují vši intenzivně několik dní, může dojít ke zvětšení mízních uzlin  a také k výskytu zvýšené teploty. Urputné svědění vede často k rozškrábání drobných ranek na pokožce hlavy, které se mohou následně zanítit, a vytvořit tak prostor pro vznik infekce. Výkaly vší mohou vyvolávat kožní reakce.

Nakazit se není těžké

Paní Karla, která již roky nosí dlouhé vlasy, přišla ke vším doslova jako slepý k houslím. „S dětmi nejsem ve styku. Jediné místo, kde jsem k nim mohla tehdy přijít, byl zájezd autobusem nebo návštěva kosmetičky. V autobuse jsem měla hlavu položenou na polstrované opěrce sedadla a u kosmetičky na lehátku pokrytém ručníkem, ale nevím, jestli ho měnili po každé návštěvnici. Tušila jsem, že díky dlouhým vlasům nebude úplně jednoduché se nezvaných hostů zbavit, ale realita byla mnohem horší. V lékárně jsem si koupila přípravek, jenže popsaný postup nepomáhal. Po aplikaci přípravku, se mi vždy tak na tři dny ulevilo a pak se vše vrátilo zase do starých kolejí. Vlasy jsem si denně vyčesávala speciálními hřebeny, ale člověk si sám všude nevidí. Dlouho jsem bojovala bez výsledku. Byla jsem ochotna nechat se i ostříhat, jenže žádná kadeřnice vás, když máte vši, nepřijme. Nahmatala jsem si v týle na šíji zduřelé uzliny a večer jsem začala mít zvýšené teploty. Nesmírně jsem trpěla i psychicky. Nechtěla jsem nikoho nakazit, vyhýbala jsem se blízkému kontaktu s lidmi, navíc mé vlasy po přípravcích proti vším byly pořád masné. Styděla jsem se chodit do práce. Po více než měsíci jsem nakonec boj přece jen vyhrála. “

Co se dnes používá na vši

Je omyl myslet si, že vši jsou známkou špatné hygieny. Naopak, v mastných těžkých vlasech se jim pohybuje hůře, než ve vlasech čistých a vzdušných. Nicméně vlezou rády na každý vlas, který se jim namane. Zavšivení má svůj odborný název, a to pedikulóza. Přípravky na odvšivení lidí jsou běžně  k dostání v lékárnách. Kdysi se používaly chemické přípravky, které vši v podstatě otrávily. Nicméně vši si dokázaly vůči nim vybudovat odolnost. Dnes jsou hlavní složkou přípravků oleje (např. dimetikon, druh silikonového oleje), které veš mechanicky udusí. Nezahubí však hnidy, z kterých se cca do týdne vylíhnou larvy.

Co se v návodech nedočtete

V návodech se zpravidla doporučuje zopakovat použití přípravku až po 9–10 dnech. Zkušenost  Karly byla však jiná. „Bylo to příliš dlouho. Problém se mi vždy vrátil. Přípravky zabraly, až když jsem je začala používat co tři dny, z hnidy se tak nestačila vylíhnout larva.“ V návodech se také píše, že vlasy pak stačí umýt šampónem. Nikde se ale neuvádí, že i po opakovaném použití šampónu vlasy zůstávají silně mastné. „Aby mé dlouhé vlasy vypadaly normálně, musela jsem je umýt šampónem třikrát po sobě. Časté mytí mi ale dráždilo pokožku, takže jsem musela hledat šetrný šampon, který by mi nevadil.“ Samotné ošetřování přípravky však nestačí. Vlasy je nutné několikrát denně vyčesávat a zbavovat hnid. K tomu se používají speciální hřebeny s dlouhými „zuby“, tzv. všiváčky. Ty dražší nemají zuby hladké, ale jemně broušené, aby se hnidy lépe zachytávaly.

Na kolik to vše přijde

Levnější přípravky stojí přibližně 220 Kč/120ml balení. To vystačí na dvě až tři použití podle délky vlasů. Speciální hřeben s výbrusy stojí mezi 350 až 500 Kč. Paní Karlu přišla celá vší story téměř na 900 Kč. „Už bych toto martyrium nechtěla znovu zažít. Dávám si teď dobrý pozor, abych si neopírala hlavu o čalouněné sedačky v dopravních prostředcích, v čekárnách nebo jinde.“

Pomoci může i lékař

Pokud by se vám nepodařilo všemi běžně dostupnými prostředky tohoto úporného parazita zbavit, může pomoci např. kožní lékař. Existují totiž přípravky, které jsou vázány na lékařský předpis a které se používají na léčbu, resp. likvidaci různých parazitů, včetně vší.