Zdravě, rychle a levně. Jak na guláš z hlívy ústřičné a proč právě z ní

Foto. Rýdlová J.

Houbařská sezóna už je dávno pryč. Pokud vás však přepadne chuť na pokrm z hub, nevadí. Stačí si v obchodě pořídit hlívu ústřičnou. V kuchyni je hlíva velmi vděčnou houbou, protože její použití je skutečně všestranné. Navíc se může pochlubit prokazatelnými léčivými účinky. Určitě tedy neuškodí, pokud jí občas dopřejete výsady spočinout na vašem talíři a posléze ve vašem žaludku. Rychlým a kaloricky nenáročným receptem je hlívový guláš.

Hlíva jako lék

Je vědecky ověřeno, že hlíva díky svému obsahu β-glukanu příznivě působí na hladinu cholesterolu v krvi. To ovšem zdaleka není vše. Zvyšuje také odolnost vůči infekcím, ať už virovým, bakteriálním nebo plísňovým. Pomáhá při léčbě ekzémů, popálenin, údajně i hemeroidů. Snižuje potřebu opakovaného podávání antibiotik. Pokud ji potřebujete pro vyloženě léčebné účinky, pak ji budete muset koupit, např. v lékárně, ve formě koncentrovaného přípravku. Pokud si však na ní budete chtít i pochutnat, pak ji kupte jako čerstvou plodinu. A zkuste z ní udělat třeba guláš.

Jak na guláš z hlívy

Suroviny:

  • Hlíva ústřičná (jedno balení cca 400 g)
  • 350–400 g cibule (přibližně stejné množství jako hlívy)
  • Olej
  • Gulášové koření (pálivá a nepálivá paprika, kmín, chilli)
  • Sůl
  • Česnek

Postup

Na tuku orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli, kterou poprášíme sladkou paprikou a mícháme. Hlídáme okamžik, kdy cibule zesklovatí a chytí tmavší barvu. Pak přidáme nakrájenou hlívu a chvíli společně restujeme. Posléze zalejeme mírně vodou, přidáme další koření a sůl a necháme dusit. Přípravu značně urychlíme použitím tlakového hrnce. Pokud chceme u česneku zachovat jeho cenné vlastnosti, nepřidáváme jej v průběhu vaření, ale až do mírně vychladlého guláše. Guláš je pokrm, který chutná nejlépe, když má šanci se uležet. Podávat jej můžeme posypaný zelenou cibulkou nebo s jemnými kroužky syrové klasické cibule.