Po kominících často chceme něco jiného, než skutečně potřebujeme. Pleteme si totiž pojmy

Zdroj: Shutterstock

Kdo chce topit, potřebuje kamna a komín, a když už je má, potřebuje kominíka. S blížící se zimou si mnoho lidí povzdechne, že už zase musejí shánět kominíka, aby jim udělal revizi a dal razítko. Skutečnost je však taková, že od kominíka vůbec žádnou revizi nepotřebují, že po něm chtějí vlastně něco úplně jiného. Co je tedy revize a kdy ji potřebujeme? A co většinou po kominíkovi chceme, když ho pravidelně sháníme kvůli razítka?

Čištění spalinové cesty

Kominíka máme již od dětství spjatého s čištěním komínu. Tato představa je správná, nicméně není úplná. Kominík opravdu čistí komíny, ale nejen to. Odborně se nehovoří o čištění komínu, ale o čištění tzv. spalinové cesty. Její součástí totiž není jen komín samotný, ale také např. kouřovod (laicky roura, kterou proudí spaliny z kamen do komínu). Pozornosti kominíka by také neměla ujít ani samotná kamna. Prostě zkrátka vše, co „olizuje“ plamen a vede zplodiny.

U spotřebiče na pevná paliva s výkonem do 50 kW včetně si kominíka na čištění spalinových cest zvát nemusíte, čištění můžete provést svépomocí. Další úkony už však sami bez kominíka nezvládnete.

Kontrola spalinové cesty

Tento úkon mnoho laiků nesprávně nazývá revizí komínu. Ve skutečnosti však nejde o revizi, ale kontrolu.

  • O co se jedná? Kontrola spalinové cesty se provádí až po jejím vyčištění, a to posouzením toho, zdali její stav a provedení odpovídá technickým požadavkům, podle kterých byla navržena. Dále se posuzuje např. bezpečný odvod spalin, stavebně-technický stav, zajištění požární bezpečnosti (bezpečná vzdálenost od hořlavých předmětů v místnosti,  bezpečný prostup staveními konstrukcemi, tj. půdou, střechou).
  • Kdy? U spotřebičů na pevná i kapalná paliva s výkonem do 50 kW včetně se kontrola spalinové cesty musí provádět 1x za rok. U spotřebičů s výkonem nad 50 kW na pevná paliva 2x za rok, na kapalná 1x za rok, kontrola se provádí včetně čištění.
  • Kdo? Kontrolu provádí kominík, který má živnostenské oprávnění v oboru kominictví.
  • Co vystaví zákazníkovi? Vystaví vám „Zprávu o kontrole spalinové cesty“, kterou byste si měli uschovat pro případnou potřebu hasičů a pojišťovny.
  • Za kolik? Ceny se většinou pohybují mezi 400 až 900 Kč za jeden komín.

Revize spalinové cesty

  • O co se jedná? Obecně se provádí před uvedením spalinové cesty do provozu, po úpravě komínu, při změně druhu paliva, při výměně či instalaci nového spotřebiče (tj. nových kamen), po komínovém požáru, při vzniku trhlin nebo podezření na ně ve spalinové cestě.
  • Kdy? Na rozdíl od kontroly spalinové cesty, která se provádí pravidelně, se jedná o jednorázovou „akci“, zpravidla když něco měníme nebo když se něco přihodí.
  • Kdo? Revizi provádí kominík s živnostenským listem, který je však zároveň revizním technikem komínů, specialistou bezpečnosti práce – revizním technikem komínových systémů nebo revizním technikem spalinových cest.
  • Co vystaví zákazníkovi? Vystaví vám „Revizní zprávu spalinové cesty“, kterou je rovněž nutné uschovat pro případnou potřebu hasičů a pojišťovny.
  • Za kolik? Revize je mnohem dražší než kontrola. Vyžaduje větší odbornost, kominík si nevystačí jen s živnostenským oprávněním v oboru kominictví. Ceny se většinou pohybují mezi 1 400 až 2 000 Kč za jeden komín.

Zdroj:

Vyhláška č. 34/2016 Sb., o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty

Zákon č. 133/1985 Sb. Zákon České národní rady o požární ochraně