V jihlavské noclehárně na Havaji našla azyl desítka lidí bez domova

V noclehárně je k dispozici dvanáct lůžek. Foto: Město Jihlava

JIHLAVA – S příchodem prvních mrazů se v Jihlavě na ulici Žižkova otevřela noclehárna pro bezdomovce. V budově je dvanáct lůžek, zatím je využívá deset zájemců.

„Noclehárnu naši dobrovolníci otevírají za asistence strážníků v 19 hodin a zavírají – opět za dohledu městské policie – v 7 hodin,“ říká vedoucí Oblastního spolku ČČK Havlíčkův Brod Ilona Loužecká. Zájemci si zde dopřejí čaj a kávu, případně i teplou polévku. K dispozici je také pračka. Během dne mohou pobývat v altánu na přilehlé zahradě, kde mají židle, karimatky a deky. Nechybí ani mobilní toaleta.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Noclehárna na Žižkově ulici bude takto fungovat jen do konce prosince. Poté budou zájemci využívat Nízkoprahové denní centrum a noclehárnu v ulici Čajkovského (bývalý azylový dům). „Budou u nás moci přespat, umýt se, najíst nebo si jen odpočinout. Naši pracovníci jim zároveň pomohou například s vyřizováním dokladů, s komunikací s úřadem práce, při návštěvě lékaře nebo při kontaktu s rodinou. Ke všem budeme přistupovat individuálně, podle jejich potřeb,“ doplňuje David Chlupáček ze Střediska křesťanské pomoci.

Služby bude nové centrum nabízet pouze ambulantně, na rozdíl od azylového domu v ulici Mlýnská, kde mohou klienti najít dlouhodobé ubytování. „Služba nízkoprahového denního centra bude poskytována zdarma. Přenocování pak bude zpoplatněno,“ dodává David Chlupáček.