VIDEO: Past na podvodníka v Blansku: Vydával za učitele hudby, ošidil prodejce nástrojů

Foto: Policie JMK

BLANSKO – V minulém týdnu vypátrali a společně s brněnskými kriminalisty dopadli Blanenští policisté v Brně devětadvacetiletého podvodníka. Byl to v České republice žijící cizinec.

Devětadvacetiletý cizinec se v Blansku vydával za učitele hudby, který pro svoji školu shání hudební nástroje. Zkontaktoval se s prodejcem, který mu nabídl dvě violoncella. Společně se domluvili, že si škola, kterou zastupuje, nástroje nejprve zapůjčí na zkoušku, a teprve potom se rozhodne o jejich koupi. „Aby vše vypadalo věrohodně, schůzku si podvodník domluvil ve vestibulu Dělnického domu v Blansku, kde sídlí také základní umělecká škola. Na plánované setkání potom si cizinec nasadil paruku se stříbřitými vlasy a na oči nasadil silné dioptrické brýle. Také chůzí a svými pohyby chtěl navodit dojem, že je mnohem starší. Na schůzku měl potom pečlivě přichystané smlouvy o zápůjčce, i s logem místní umělecké školy,“ popsal jeho podvod policejní mluvčí David Chaloupka.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

První předání pro podvodníka proběhlo bez komplikací, a proto po nějaké době kontaktoval stejného prodejce znovu s tím, že shání nějaké opravdu hodnotné housle. To už však u prodejce vzbudilo podezření, takže si vše ověřil ve škole, za kterou měl podvodník jednat. Tam samozřejmě o žádné zápůjčce nástrojů v hodnotě téměř 150 tisíc nevěděli, takže mu nezbylo než případ oznámit policistům. Ti na falešného učitele nachystali past. Při smluveném předání dalších houslí do zápůjčky potom překvapeného muže zadrželi. „Jak později policisté zjistili, nebyl to jeho první podvod, podobným způsobem si totiž už v minulosti nástroje, ale i jiné předměty půjčoval.  Tyto pak obratem prodal například do zastavárny, a za to byl stále ještě v podmínce. Je také možné, že podvodů může mít po celé republice na svědomí více,“ konstatoval Chaloupka.