Zlato s garancí: Co jsou slitky s hologramem?

Investovat do zlata se opravdu vyplatí. Proč a proč si zvolit především zlaté slitky? Jak do nich mohou investovat čeští investoři?

Proč investovat do slitků s hologramem

Nejspolehlivější, nejpohodlnější a nejbezpečnější forma držení investičního zlata, právě to jsou zlaté slitky. Jinak se též nazývají zlaté cihly. Mohou se vyznačovat různorodou hmotností, ty nejmenší mají kolem 250 gramů, ty největší až několik kilogramů.

Do zlata tak už zdaleka neinvestují jen výjimečně movití zájemci. Výhodou slitků je hlavně to, že je možno je za všech okolností zpeněžit. V Česku i v EU je navíc investiční zlato v různých formách včetně slitků také osvobozeno od DPH.

Švýcarské zlaté slitky s hologramem jsou mezi rafinériemi, které vyrábí tento kov, jedničkou v garanci ryzosti a původu zlata. Vyrábí je rafinérie Argor-Heraeus

Hologram je ražený do zadní strany slitku. Tvoří tak nedělitelnou součást zlaté cihličky. Nejedná se tedy o pouhou samolepku, kterou by šlo sundat a přenést na jiný slitek. Kupující tak mají jistotu, že skutečně investují do ryzího zlata.

Co je to Kinebar

Giloše provedené laserem speciální holografickou technikou jsou označovány jako Kinebar®. Kinebar je chráněná obchodní známka společnosti UBS (Union Bank of Switzerland) představující aplikaci difrakčního bezpečnostního prvku, tzv. kinegramu.

Tato patentovaná technologie se používá i pro zabezpečení bankovek. Název kinegram pochází z řeckého slova „pohyb“ neboli „kínesís“ a „psané“ čili „grámma“. Gilošový obraz mění obrys i barvu při mírném pohybu slitkem. Ve středu grafického symbolu jsou zřetelná písmena A a H.

Hologram je patentově chráněná technologie, kterou nelze okopírovat. Obdobným způsobem jsou chráněny i pasy vyspělých západních států. Přední strana slitku je identická se slitky běžné produkce. Značnou předností je to, že varianta s hologramem není významně dražší, než ta obyčejná. V Čechách a na Slovensku tuto formu zlata distribuuje Zlatovna.