Středočeská města drží pietu. Kvůli tragické střelbě ruší v sobotu kulturní programy

Černá vlajka visí na budově středočeského hejtmanství

STŘEDOČESKÝ KRAJ – V Česku je k uctění památky obětí tragické střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy na sobotu 23. prosince  vyhlášen státní smutek. Už od dnešního rána visí na budově krajského úřadu černá vlajka. „Vzpomeňme minutou ticha na všechny oběti a jejich rodiny,“ vyzvalo hejtmanství.

Na včerejší tragické události v Praze reagují také středočeská města.

Kladno

K pietě po obětech včerejšího masakru se připojuje město Kladno. V sobotu 23. prosince se z úcty k obětem a pozůstalým ruší koncert na náměstí Starosty Pavla, který se měl uskutečnit v rámci programu Kladenských Vánoc. Hity Ivety Bartošové v podání Šárky Vaňkové zazní na Boží hod.

Na budově kladenské radnice bude od pátečních 16 hodin vyvěšena černá vlajka a státní vlajka na půl žerdi. Provoz vánočních trhů, Zahrady Kladenského zámku a venkovních kluzišť zůstává beze změny. Hlídky Městské policie Kladno z preventivních důvodů standardně posílí po celé adventní období.

Mladá Boleslav

Na budově mladoboleslavské radnice bude vyvěšena černá vlajka a státní vlajka se svěsí na půl žerdi. Adventní trhy na Výstavišti se neruší, pouze jejich páteční a sobotní kulturní program. Výtěžek ze sobotního vstupného na atrakce se věnuje na konto, zřízené na pomoc rodinám obětí.

Poděbrady

Lázeňské město ruší páteční i sobotní kulturní program. Na radnici zavlála černá vlajka a vzniklo pietní místo na kraji lázeňského parku u sochy TGM, kam mohou lidé přijít zapálit svíčku nebo uctít památku obětí tichou vzpomínkou. S ohledem na tragickou událost na Filozofické fakultě radnice zrušila páteční adventní program na kolonádě. Ruší se odpolední divadelní představení Putování do Betléma i Vánoční koncert Daniela Hůlky.

Nymburk

Radnice v Nymburce oznámila, že se v plánovaném termínu neuskuteční koncert kapely The Tap Tap. V den vyhlášeného státního smutku se nebude podávat ani Starostův svařák. Na ten mohou lidé přijít v sobotu 6. ledna při Tříkrálovém zvonění. Na Náměstí Přemyslovců se během pátku umístí kondolenční kniha a zřídí pietní místo, na kterém lidé mohou vyjádřit svou soustrast zapálením svíčky. V sobotní poledne se rozezní i zvony nymburského kostela svatého Jiljí.

Kutná Hora

Arciděkanství Kutná Hora k uctění památky obětí v sobotu také rozezní zvony u chrámu sv. Barbory a ve věži kostela sv. Jakuba. Za oběti bude sloužena v 18 hodin mše svatá v kostele sv. Jakuba.

Čáslav

Čáslavská radnice ruší plánovaný adventní koncert. „Vážení spoluobčané, z důvodu mimořádné události na Filozofické fakultě UK v Praze a vyhlášení státního smutku na den 23.12.2023 rušíme adventní koncert před radnicí v tento den,“ stojí na webu města. Adventní trhy na Výstavišti pokračují, ale bez pátečního a sobotního kulturního programu.

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky náhle zemřelého předsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS), předtím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta.