Oční oddělení znojemské nemocnice provedlo tisíc operací šedého zákalu

Foto: Nemocnice Znojmo

ZNOJMO – Oční lékaři znojemské nemocnice v půlce prosince provedli tisící operaci šedého zákalu v letošním roce a aplikovali tisící intravitreální injekci. Moderní operace katarakty, tedy šedého zákalu, provádí Oční oddělení znojemské nemocnice téměř čtvrt století a injekce v rámci centrové péče aplikuje třetí rok.

Operace katarakty, tedy šedého zákalu, je nejčastější operací nejen ve světě, ale také v České republice. Operace šedého zákalu provádí Oční oddělení ve více než 99 % ambulantně. „Operace šedého zákalu obnáší odstranění zkalené čočky ultrazvukem a vložení umělé nejmodernější nitrooční čočky za použití fakoemulzifikačního přístroje,“ informoval Jiří Voznica, primář Očního oddělení Nemocnice Znojmo. Implantovány jsou také bifokální, případně trifokálních čočky. Za rok je běžně provedeno těchto výkonů zhruba 850 až 950. „Letos v prosinci jsme navázali na úspěch, kterého se nám povedlo dosáhnout v roce 2019, kdy jsme provedli rekordně něco málo přes 1000 operací katarakt. Následně byla naše činnost ovlivněna covidovou pandemií,“ doplnil Jiří Voznica. Dalšího úspěchu se podařilo Očnímu oddělení dosáhnout v letošním roce, kdy byla aplikována tisící intravitreální injekce do sklivcového prostoru oka. „Tyto intravitreální injekce mnohdy představují jedinou možnost jak pozitivně ovlivnit průběh vlhké formy věkem podmíněné makulární degenerace sítnice, některé cévní choroby či diabetické oční komplikace otoku sítnice v oblasti žluté skvrny, jejíž kondice je zodpovědná za kvalitu zrakové ostrosti,“ uvedl primář Voznica.

Staňte se členy FB skupiny Život v Jihomoravském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Do konce roku 2020 aplikovali 124 těchto injekcí, v roce 2021 to bylo 517, v roce 2022 celkem 765. Letos jich bylo více jak 1000. „Intravitreální injekce jsou v naší nemocnici aplikovány v rámci tzv. centrové léčby, kterou se nám podařilo dojednat a nasmlouvat se zdravotními pojišťovnami v roce 2020. Od té doby se mimo Oční oddělení podařilo nasmlouvat také centrovou léčbu na Kožním pro pacienty s psoriázou, Interním oddělení pro pacienty s idiopatickými střevními záněty a od listopadu na onkologickém oddělení. Naše nemocnice je důkazem toho, že centrová léčba nemusí být soustředěna pouze do velkých superspecializovaných zdravotnických zařízení, ale může být pacientům blíže i v krajských nemocnicích,“ uzavřel ředitel nemocnice Martin Pavlík.