Cena vody letos opět vzrostla. Kolik stojí litr vody a na kolik přijde plná vana

Zdroj: Shutterstock

Zvykli jsme si na to, že otočíme kohoutkem a teče pitná voda. Teče vždy, i když mrzne nebo když udeří sucha. Jenže tento luxus není zadarmo. Letos si za něj opět připlatíme. Kolik stojí vlastně litr vody? A na kolik přijde třeba plná vana? To si spočítá jen málokdo.

Od 1. ledna 2024 zvyšují všechna města a obce ceny vodného a stočného. Mezi hlavní důvody patří zvýšení DPH na vodu, vysoká inflace a zvýšené náklady. Odhaduje se, že cena vody vzroste v průměru o 11 %, za kubík vody letos zaplatíme průměrně 128 Kč. Podrobný přehled cen vodného a stočného naleznete na webu Naše voda.

Z čeho se skládá cena vody

Spotřeba vody za posledních 30 let klesá, avšak její cena naopak roste. Na většině území ČR se cena vody skládá z tzv. vodného a stočného. Vodné je platba za odebranou pitnou vodu z veřejné vodovodní sítě. Kolik jsme odebrali, zjistíme na vodoměru. Stočné je poplatek za vodu, kterou vypouští naše domácnost do odpadu. Zahrnuje odvod odpadní vody kanalizací a její vyčištění. Poplatek se opět odvíjí od odebraného množství vody naměřeného vodoměrem. Vodné činí přibližně polovinu celkové ceny a stočné druhou.

Jak spočítat, kolik stojí litr vody

Součtem vodného a stočného zjistíme tedy celkovou cenu vody. Například Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava, a.s. zvýšily cenu vody vůči loňskému roku o 12 %, a to na 132,75 Kč/m3 (vodné 67,19 Kč/m3 a stočné 65,56 Kč/m3).

Pro mnoho lidí je však m3 vody, tzv. kubík, poněkud nehmatatelnou veličinou. Dokážou si představit jeden litr nebo deset litrů vody, ale kubík? Kolik je to vlastně litrů? Oprášíme nyní znalosti matematiky, které říkají, že 1 m3 = 1 000 litrů. Takže nyní víme, že zmíněnou cenu 132,75 Kč zaplatíme, když spotřebujeme 1 000 litrů vody. Jeden litr vody tedy vyjde v daném regionu přibližně na 13 haléřů, 10 litrů na 1,33 Kč a 100 litrů na 13,30 Kč.

Na kolik nás přijde plná vana

Záleží samozřejmě na rozměrech vany. Na jednu malou napuštěnou vanu se počítá přibližně 60 litrů vody, pokud je vana velká, může se jednat i o 200 litrů. Prázdná vana má samozřejmě mnohem větší objem, jenže ji nikdy nemůžeme naplnit po okraj, protože při vnoření naší maličkosti by voda přetekla a vytopila koupelnu. (Lidé kyprých rozměrů mají tu výhodu, že vanu zaplní více, tudíž spotřebují o nějaké to deci vody méně.) Jedna vana tedy přijde přibližně na 8 Kč až 27 Kč. V případě tříčlenné domácnosti by každodenní rochnění ve vaně přišlo za měsíc na nějakých 720 Kč až 2 430 Kč. Nutno ovšem podotknout, že hovoříme o ceně studené vody. K té je nutno připočítat ještě náklady na její ohřev, což se liší podle toho, jakým způsobem domácnost teplou vodu získává. Takže u uvedené ceny za vanu rozhodně nezůstane. Ohřev vody totiž není levnou záležitostí.