Z hořící bytovky museli hasiči evakuovat 18 lidí a psa

foto: HZS Královéhradeckého kraje

TRUTNOVSKO – Šest hasičských jednotek muselo vyrazit, toto pondělí  krátce před hruhou hodinou odpolední, do ulice Ml. horníků v Žacléři k požáru sklepa v bytovce. Po celou dobu zásahu byla na místě přítomna také zdravotnická záchranná služba, jejich péči však naštěstí nikdo nepotřeboval.

„Chodby domu zahltil hustý kouř a někteří obyvatelé tak zůstali uvězněni ve svých bytech. Část hasičů prováděla hasební zásah ve sklepě domu, další se pak zaměřili na záchranu osob z bytových jednotek. V koši automobilového žebříku nebo pomocí vyváděcích masek bylo evakuováno celkem 18 lidí a jeden pes,“ říká mluvčí hasičů Martina Götzová.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Zázemí našli obyvatelé zasaženého domu v nedalekých Rýchorských domovech. Na místo se dostavil také zástupce vedení města. Kolem půl čtvrté odpolední ohlásil velitel zásahu likvidaci události, po 16. hodině si převzala místo zásahu zodpovědná osoba a obyvatelé se pak mohli vrátit zpět do svých domovů.

Hasičští vyšetřovatelé nyní intenzivně řeší proč k zahoření došlo. Škoda, kterou oheň napáchal byla odhadnuta na 450 tisíc korun a uchráněné hodnoty pak činí 1,5 milionu korun.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Trutnova za pomoci dobrovolných jednotek Žacléř, Mladé Buky, Trutnov – Horní Staré Město a Svoboda nad Úpou, z Polska byla vyslána dobrovolná jednotka hasičů OSP Lubawka. Jednotky z Horního Maršova a Úpice byly po dobu zásahu připraveny v záloze na svých základnách.