Neprávem opomíjené vnitřnosti. Kuřecí srdíčka s omáčkou

Foto: Rýdlová J.

V našich končinách není příliš zvykem konzumovat vnitřnosti. Na milost jsme ochotni vzít zejména játra, která bývají v různé podobě oblíbenou položkou jídelního lístku nejedné restaurace. Tím to však většinou končí. K naší škodě. Vnitřnosti lze velmi chutně upravit, přičemž jsou pro nás zdrojem řady cenných živin. Navíc jejich cena je v porovnání s masem výrazně nižší. Například kuřecí srdce na náš recept stálo 70 Kč/kg.

Fakta o vnitřnostech

U nás ještě před padesáti lety patřily vnitřnosti (nejčastěji játra, srdce, ledvinky, plíce či brzlík) k vyhledávaným pochoutkám. Naše babičky je běžně připravovaly a mnohdy je získávaly jen díky známostem s prodavačkou. Vnitřnosti mají velké množství vitaminů a minerálů, zároveň minimum tuku. Obsahují plnohodnotné bílkoviny. S jejich konzumací to ale není třeba přehánět. Stačí je zařadit alespoň dvakrát či třikrát měsíčně do jídelníčku. Problémem vnitřností je, že jako hodně prokrvené orgány často zajišťující vylučování škodlivin, mohou obsahovat např. vysoké množství těžkých kovů. Legislativa proto stanoví maximální přípustné hodnoty. Dále platí, že některé vnitřnosti určitých starších kusů nesmějí být použity k lidské výživě.

Kuřecí srdíčka s omáčkou

Suroviny

  • Kuřecí srdce (na 1 porci cca 250 g),
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel),
  • cibule,
  • sůl a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření),
  • bílý smetanový jogurt nebo zakysaná smetana,
  • olej, hladká mouka.

Postup

Kuřecí srdce nejdříve očistíme – odstraníme bílý konec (musíme tedy počítat s určitým odpadem) a zbytek rozkrojíme na polovinu. Mrkev a další kořenovou zeleninu očistíme a nastrouháme na struhadle. Osmahneme cibulku na oleji, přidáme očištěná a nakrájená srdíčka a chvíli restujeme. Pak podlijeme vodou, přidáme nastrouhanou zeleninu, koření a vše dusíme, až srdíčka změknou. Nakonec jemně osolíme. Hotová srdíčka vyjmeme (ne vždy se podaří vybrat všechna) a tyčovým mixérem rozmixujeme zeleninu ve šťávě. Vzniklou omáčku v případě potřeby zahustíme hladkou moukou a zjemníme trochou smetanového jogurtu nebo zakysané smetany. Podáváme s libovolnou přílohou (těstoviny, knedlíky, brambory). Jedná se o dietní a lehce stravitelný oběd, který ocení rovněž lidé s trávicími problémy a ti, jež si hlídají hmotnost.