I letos se policisté zaměří na veřejný pořádek při fotbalových utkáních

ilustrační foto

HRADECKO – První fotbalový zápas letošního roku se v královéhradecké Malšovické aréně odehraje v 15 hodin v neděli 11. února 2024. Stejně jako vloni na všech předchozích utkáních, kdy se nová aréna zpřístupnila pro veřejnost, budou policisté i v roce letošním společně se strážníky královéhradecké městské policie dohlížet nejenom na veřejný pořádek, ale také na bezpečnost v dopravě v okolí stadionu i ve zbytku města.

„Opatření v souvislosti s fotbalovými zápasy budou za nás opět pružně nastavena k zajištění maximálního bezpečí nejen pro návštěvníky fotbalu, ale i pro ostatní občany. Zaměříme se také na bezpečnost a plynulost dopravy v okolí Malšovické arény, ale i ve zbytku města,“ upřesňuje Petr Dušek, náměstek ředitele zodpovědný za oblast vnější služby.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Policisté za loňský rok evidují v souvislosti s fotbalovými zápasy odehranými v aréně zhruba 30 protiprávních jednání, z nichž jsou některá stále v řešení. U trestných činů se jednalo o výtržnictví, v případě přestupků šlo nejčastěji o hrubé jednání, použití pyrotechniky či neuposlechnutí výzvy úřední osoby.

POUŽÍVÁNÍ PYROTECHNIKY!

Je na místě opět připomenout i platnou obecně závaznou vyhlášku Statutárního města Hradec Králové č. 4/2023, která reguluje používání zábavní pyrotechniky na území města a jejíž porušení lze postihnout podle zákona č. 251/2016 Sb., o některých přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Použití pyrotechniky během sportovního utkání, ale i při cestě na zápas či při návratu z něj, navíc upravuje i novela zákona o některých přestupcích, která umožňuje důsledněji trestat používání pyrotechniky na sportovních akcích, ale také např. divácké násilí na stadionech. Pokud výtržník použije od 1. února 2022 pyrotechniku během sportovního utkání, ale i při cestě na zápas či při návratu z něj, dopustí se nově přestupku používání pyrotechniky na sportovních akcích, v přestupkovém řízení pak hrozí pokuta od 10 do 50 tisíc korun, při opakovaném spáchání přestupku až do 100 tisíc korun. Uloženo může být i tzv. omezující opatření spočívající v zákazu navštěvovat sportovní akce.