Annie Jonesová – jakožto vousatá žena v 19. století strávila v podstatě celý život v cirkusech

Annie Jonesová. Zdroj: www.garystockbridge617.getarchive.net

Barevné plakáty Barnumova muzea v centru New Yorku hlásaly div: vousatou holčičku. Je pravda, že předváděna byla Annie Jonesová ještě v batolecím věku.

Narození a mládí

Annie se narodila 14. července 1865 ve státě Virginie. Obličej měla hned po porodu porostlý hustým porostem chloupků a měla dlouhé vlasy. Byla ze sedmi dětí, ale jako jediná vypadala takto podivně. Když ji její matka poprvé spatřila, propukla v pláč. Holčičce dala jméno Ezau (byla vášnivou čtenářkou bible). Co poněkud zmírnilo její bolest, byl dopis od Barnuma, který jí nabízel lukrativní obchod. Jelikož jméno Barnum bylo v té době jedno z nejslavnějších v USA, matka se spěšně vydala za ním do cirkusu do New Yorku.

Barnum matce předložil k podpisu smlouvu na tři roky. Za vystavování dcery měla dostávat slušných 150 dolarů týdně. Vousatá holčička byla úspěšná od prvního dne a její matka zůstala v New Yorku, aby se o ni starala, pak se však musela z naléhavých rodinných důvodů vrátit do Virginie, a tak nechala svoji dceru u „spolehlivých“ lidí. Malá holčička však zmizela. Matka se ihned vrátila. Byla zorganizována velká pátrací akce, ale uběhlo mnoho měsíců, aniž by byla Annie nalezena.

Po šesti měsících se ji podařilo vystopovat v severní oblasti státu New York. Annie byla vrácena matce. Obě se vrátily do Barnumova muzea. Měla z obchodního hlediska velkou cenu, proto se objevilo ještě několik pokusů děvče unést, ale žádný se nezdařil. Byla ale stále představována jako „dítě Ezau“.

Žena Ezau

Když jí bylo šestnáct let, měla hedvábný, tmavě hnědý vous 15 centimetrů dlouhý. Až na ochlupení byla ale velice hezká a milá a působila žensky.

Plakáty postupně začaly hlásat něco jiného: nyní to byla „vousatá žena“ nebo „žena Ezau“. V té době Barnum začal cestovat po USA se svojí Nejlepší show na světě, jak ji nazýval. Annie se tohoto turné zúčastnila. Když ale skončila sezona, zahájila Annie „podnikání“ na vlastní pěst, alespoň přes zimu. Byla velmi žádaná, na jaře se však znovu vrátila k Barnumovi.

Bylo jí také sotva 16 let, když se tajně provdala. Jejím vyvoleným byl Richard Elliot, cirkusový vyvolávač. Její matka se nemyslela, že toto je zrovna vhodný partner, ale manželství vydrželo patnáct let. Později se Annie provdala za Williama Donovana, garderobiéra Barnumova cirkusu. Byl to téměř konec 19. století a manželé se rozhodli, že se osamostatní, protože Annie byla již slavná. A tak odjeli do Evropy.

Evropské turné

Tato investice se jim skutečně vyplatila. Annie byla všude nadšeně vítána a hodně vydělávala. Nebyla hloupá, proto peníze investovala do nemovitostí. Vystupovala u královských dvorů před panovníky, od nichž byla vždy obdarována.

Annie byla velmi vzdělaná, kultivovaná dáma, což dělalo na lidi dojem. A to se v podstatě vzdělala sama četbou. Také hrála na různé hudební nástroje. Šťastné období cest po Evropě však náhle skončilo smrtí manžela Donovana. Barnum byl v té době zrovna v Evropě a Annie se k němu opět přidala – a Barnum byl štěstím bez sebe. Ostatně v cirkuse byla velmi oblíbená.

Smrt

Ovšem jednou ji přepadl ošklivý kašel a její zdravotní situace se neustále zhoršovala. Musela být hospitalizována v pařížské nemocnici. Po šesti týdnech se vše zlepšilo a ona se vrátila k cirkusu. Pak však došlo k novému návalu kašle a musela znovu do nemocnice.

V roce 1902 se objevila u matky, aby jí oznámila, že trpí tuberkulózou. Zemřela 22. října a byla pohřbena v Brooklynu. Bylo jí 37 let.