Rekonstrukce teplovodu se neobejde bez kácení

Foto: Oficiální www města Hradec Králové

HRADEC KRÁLOVÉ – Na rekonstrukci teplovodu čeká jedna z ulic v lukrativní hradecké čtvrti dlouhá desetiletí. Práce se však neobejdou bez kácení přilehlých stromů a s výsadbou nových blízko potrubí je problém.

V Malšovicích se Čajkovského ulice dočká po dlouhé době potřebné rekonstrukce teplovodu. Konkrétně se jedná o úsek mezi výměníkem u rohu ulic Čajkovského a Štefcova a blízkými bytovkami. Práce se neobejdou bez kácení zhruba třiceti stromů, které se nacházejí nedaleko potrubí. Zároveň u nově položeného potrubí nesmí dojít k vysázení nových dřevin. K nové výsadbě může ale dojít mimo ochranné pásmo. Kácení by mělo proběhnout v březnu, rekonstrukce v květnu, práce by měly být hotové nejpozději koncem srpna. „Kácení budeme provádět jen v nezbytně nutném rozsahu a situaci od počátku konzultujeme s odborníky v oblasti životního prostředí, například s ornitology, abychom měli jistotu, že v době kácení v korunách nehnízdí ptáci nebo se v dutinách nevyskytují brouci či netopýři. Ačkoli nemůžeme sázet stromy přímo nad novým teplovodem ani v jeho ochranném pásmu, proběhne v souladu s podmínkami povolení Odboru životního prostředí hradeckého magistrátu náhradní výsadba stromů mimo ochranné pásmo,“ vysvětluje za město Jiří Seidler.

Staňte členy FB skupiny Život v Královehradeckém kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.