Infocentrum, restaurace i marmeládovna. Bývalá továrna ve Víru mění podobu

Budoucí restaurace a zahrádka na nádvoří. Foto: Koruna Vysočiny

BYSTŘICKO – Kombinace starého s novým, takový je záměr autorů projektu přestavby bývalé továrny Rotter ve Víru na Žďársku. Již za dva týdny se část přebudovaných prostorů otevře návštěvníkům.

Od 1. dubna bude zprovozněno nové informační centrum, prodejna s regionálními produkty a půjčovna sportovních potřeb. V červnu pak restaurace se zahrádkou, hostel a poté i potravinářská výroba zahrnující marmelády a další regionální produkty. Projekt do budoucna plánuje i kongresové prostory či hydroponickou farmu. „Všechno probíhá tak trochu živelně, takže nechceme uvádět přesné termíny. Jakmile u některého z provozů zjistíme, že už je funkční, obratem informaci zveřejníme prostřednictvím sociálních sítí,“ vysvětluje David Matuška ze společnosti Údolí Svratky.

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Přidružená minivýroba regionálních produktů má podle něj posloužit především k zachování pracovních míst pro stálé zaměstnance mimo hlavní turistickou sezonu. „Ekonomicky to zatím nemá valný význam, ale pro nás je stěžejní udržitelnost. Myslím tím udržitelnost ve smyslu udržet provoz celoročně. Zatím produkty vyrábíme v prostorách Forest Resortu, ale v dohledné budoucnosti bychom tuto činnost rádi přesunuli do továrny,“ doplňuje David Matuška.

Na revitalizaci bývalé továrny, jejíž provoz skončil před více než deseti lety, už bylo vynaloženo obrovské množství práce, ale stále jí ještě hodně zbývá. Zejména proto, že provozovatelé chtějí zachovat prvorepublikové stavební prvky, jako jsou původní klenby či cihlové a kamenné stěny, a současně zprovoznit původní strojní vybavení, jako například výtah či zařízení vyrábějící elektřinu prostřednictvím vody z řeky Svratky.

Nová šance pro staré věci

„V továrně se zachovaly technické unikáty a naším cílem je areál opravit a zprovoznit staré věci, aby sloužily, ne všechno zbourat nebo vyměnit za nové. Původní technika je prakticky nezničitelná, stačí ji rozchodit. Chtěli bychom se například pokusit obnovit a zprovoznit prvorepubliková čerpadla, to je úžasná mechanika, kterou už dnes nikdo nevyrobí,“ zdůrazňuje David Matuška s tím, že se zatím naštěstí daří sehnat lidi, kteří tato zařízení dokážou opravit. Své uplatnění v továrně ale najdou i věci přivezené odjinud – kupříkladu vyřazená sklápěcí sedadla z biografu nebo regály ze zrušené prodejny Jednota.

Spousta práce je i ve venkovním areálu továrny, kde vzniká parkoviště. V horní části je už nyní sedm míst pro karavany a obytná auta včetně přívodu vody a elektřiny i výlevky na obsah toalet. V okolí areálu byly zřízeny nové cesty. Jedna z nich vede na vyhlídku Klubačice, druhá na přehradní hráz. Komín staré kotelny po úpravách poslouží k adrenalinovému lezení a pod ním se opět zazelená sad. „Když jsme pod kotelnou vykáceli nálety, nečekaně se objevil starý sad. Zdravé ovocné stromy jsme zachovali a nové dosadili,“ dodává David Matuška.

Výhled na ledovou stěnu. Foto: Koruna Vysočiny
Kombinace nového a starého. Foto: Koruna Vysočiny
Jedna z nových cest vede k přehradě, druhá ke Klubačici. Foto: Koruna Vysočiny
Továrna Vír se může pochlubit vlastní značkou piva, která je chlazená vodou ze Svratky. Foto: Koruna Vysočiny