Unikátní kraslice i pomlázky z kočičích či vydřích vousků. Nenechte si ujít velikonoční rarity v pelhřimovském Muzeu rekordů!

Nejdelší pomlázka měří téměř šest metrů. Foto: Muzeum rekordů Pelhřimov

PELHŘIMOV – Při návštěvě pelhřimovského Muzea rekordů ani o Velikonocích z údivu nevyjdete. Mezi vystavenými exponáty najdete unikátní kraslice a pomlázky, některé zhotovené z těch nejneuvěřitelnějších materiálů.

Muzeum má během velikonočních svátků otevřeno každý den od 9 do 17 hodin. Návštěvníci se mohou pokochat například miniaturními kraslicemi z vajíček jiřičky a andulky, pštrosí kraslicí, největším keramickým vejcem, a dokonce i kraslicí vyrobenou ze sirek a zápalkových hlaviček!

Staňte se členy FB skupiny Život v kraji Vysočina a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Mezi nejfotografovanější exponáty muzea, který je opravdovým velikonočním unikátem, patří bezesporu obří kraslice z javorového dřeva. Měří úctyhodných 104 centimetrů a zajímavá je i její váha, která po dozdobení přesáhla 60 kilogramů. Její autor, Antonín Hájek, na svém výtvoru pracoval více než dva roky. Nejprve usušil dřevo, nařezal ho do lamel a ty slepil k sobě. Vzniklý polotovar pak vysoustružil do tvaru vajíčka a na něm dlátkem tvořil ornamenty, které nakonec vylil roztaveným cínem a celou kraslici zbrousil dohladka.

Dalším z mimořádných kousků, u kterých se jistě zastavíte, je i obří pomlázka z osmi prutů, měřící neuvěřitelných 583 centimetrů! V muzeu ale najdete i pomlázky upletené z vlasů, a dokonce i z kočičích a vydřích vousků!

Kromě velikonočních unikátů stojí v pelhřimovském muzeu za zhlédnutí i stovky dalších exponátů.

Největší kraslice váží přes šedesát kilogramů. Foto: Muzeum rekordů Pelhřimov
Některé kraslice jsou opravdu miniaturní. Foto: Muzeum rekordů Pelhřimov