Akce Ukliďme Česko se blíží. Velký jarní úklid proběhne i v Litovli

Ilustrační foto Pixabay

LITOVEL – Měsíc duben je spjat s dobrovolnickou akcí Ukliďme Česko. Letos proběhne už 11. ročník. Také Litovel a její místní části se k této akci každým rokem připojují – uklízí jednotlivci, spolky, zájmové skupiny. Připojit se můžete i vy.

Hlavní termín celostátní akce připadl letos na sobotu 6. dubna, kdy budou desítky tisíc dobrovolníků opět uklízet v lesích, obcích a městech, podél komunikací, ale také na řekách, či v chráněných územích. Dobrovolníci z celé republiky se postarají o nánosy odpadků za uplynulého půl roku. Každý rok jsou totiž úklidové dny dva – jarní a podzimní. Pokud se chcete do akce také zapojit, podívejte se nejprve na web, kde si necháte vyhledat vaši obci a zjistíte, jaké akce jsou již zaregistrovány. Zaregistrovat si také můžete vlastní akci. Úklidy ale samozřejmě registrovat nemusíte, stačí dobrá vůle, čas a pár dobrovolníků, kterým není lhostejné, v jakém žijí prostředí. Pokud byste nestihli hlavní termín letošní akce, můžete uklízet i později.. Každý dobrovolník se také může zúčastnit fotosoutěže o zajímavé ceny od tradičního partnera akce společnosti Canon.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.  

Některé jarní úklidové akce budou letos nově zaměřeny na úklid pevností a takzvaných ,,řopíků“, vzniklých před druhou světovou válkou. Pro nadšence do uklízení a vojenské historie k tomu vznikla na Facebooku skupina ,,Ukliďme bunkry„.

Přidat se k velkému jarnímu úklidu, ať už k organizátorům či dobrovolníkům, může opravdu každý. ,,Odpadky z našich lesů či měst a obcí samy nezmizí, proto děkujeme všem, kteří pomáhají,“ vzkazují organizátoři akce ze spolku Ukliďme Česko.

Další úklidový termín bude pak na podzim, a to sobota 21. září.