Chřipková sezona je tu, podle epidemiologů udeří v plné síle. Kdo má nárok na očkování zdarma?

ČESKO – Pokud už někdo sleduje, nakolik se aktuálně šíří respirační onemocnění, pravděpodobně se primárně zaměřuje na koronavirus. Počty nakažených totiž rostou, ovšem dle odborníků by ani tento nárůst neměl znamenat nijak „kalamitní stav“. Zcela jiná situace ale může nastat v souvislosti s chřipkou. Tu totiž v předešlých dvou letech koronavirus de facto „vytlačil“, jejímu šíření zabránila také rozličná protiepidemická opatření, zejména pak nošení roušek a respirátorů. Letos je ale vše jinak, a tak lékaři vyzývají k očkování. A tentokrát nejen ty „rizikové“. Zájem o chřipkové vakcíny je ale v Česku dlouhodobě pod evropským průměrem…

„Vytlačená chřipka“ se hlásí o slovo

Před rychlejším šířením chřipky varovali epidemiologové už loni, právě zmiňované roušky a respirátory ale zpomalily nejen covid, ale i chřipku. Lékaři tedy tzv. akutních respiračních infekcí v předcházejících dvou letech zachytili výrazně méně než v letech před koronavirovou pandemií. Letos by se ale situace mohla vrátit „do normálu“, resp. nárůst chřipky by naopak mohl být spíše progresivní.

Nejvíce pacientů se chřipkou nakazí v zimním období, tedy mezi prosincem a dubnem. I proto nyní lékaři vyzývají, že právě teď je nejvhodnější čas na to, nechat se proti chřipce také očkovat. A jak mj. uvedli i zástupci ministerstva zdravotnictví, tato výzva se rozhodně netýká jen seniorů, a to i proto, že hygienici očekávají v případě chřipkové epidemie silnější nástup a také souběh s koronavirem. Zájem o očkování je přesto zatím malý – a zdaleka jej neprojevují ani všichni ti, co na něj mají bezplatný nárok. Tuto skupinu pak podle údajů resortu zdravotnictví tvoří lidé ve věku nad 65 let, osoby s onemocněním srdce, cév, plic nebo ledvin, lidé trpící diabetem, ale také zdravotníci. Mladším je pak zpětně proplácena alespoň část nákladů, přitom je faktem, že vakcinologové doporučují očkování již padesátiletým. „Dva roky jsme byli v minimálním kontaktu s chřipkovým virem, tedy i náš stav imunity vůči celé řadě infekcí je nižší,“ vysvětlil přímo vedoucí oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu, Jan Kynčl.

Zájem o očkování je v Česku podprůměrný

Navzdory tomu, že v průměru chřipce v Česku podlehne každoročně kolem 1500 lidí a v obdobích silnější epidemie toto číslo nezřídka přesahuje i 5 tisíc, proočkovanost proti chřipce se u nás řadí mezi nejnižší v Evropě – pohybuje se na hranici mezi šesti a sedmi procenty, zatímco hodnota doporučovaná Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je 30 %. Téměř rok se také poslanci zabývali možností, že by s vakcinací proti chřipce i covidu mohli vypomáhat lékárníci, v půlce září ale projednávání příslušné novely přerušili. Minimálně v následujících dvou letech pak údajně nic podobného již není ve hře.