Mikulášský jarmek předvede valašské Vánoce v plné parádě

Foto: město Valašské Klobouky

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Jedinečnou atmosféru mikulášské obchůzky a valašských tradic přinese 29. Valašský mikulášský jarmek do Valašských Klobouk. V sobotu 3. prosince zažijete kousek starých časů, podíváte se pod ruce šikovným řemeslníkům, zanotujete si s muzikanty, ochutnáte místní speciality a jistě také pro své blízké pořídíte pěkné dárky.

Program slibuje už v pátek 2. prosince první vlaštovku v podobě malého trhu a hudebních vystoupení v dolní části Masarykova náměstí. Jen co se po setmění rozsvítí vánoční strom města, dojde také ke slavnostnímu zahájení jarmeku. Od této chvíle se návštěvníkům naskytne mnohé kulturní vyžití, ať už na vernisážích výstav v galeriích, na koncertě v kostele či na folkovém posezení.

Staňte se členy FB skupiny Život ve Zlínském kraji a žádná zpráva z kraje vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

V sobotu se na Masarykově náměstí rozprostřou stánky řemeslníků, kteří nabídnou své produkty z přírodních materiálů, vánoční ozdoby, keramiku, řezbované i proutěné zboží a mnoho dalšího. K tomu bude na jarmeku také pěkně veselo, protože se bude na každém kroku hrát a zpívat. „Velkou část řemesel lidé uvidí přímo naživo, stačí se zastavit ve Staré radnici, v dřevěnici na Kosence, u Janíků, u Pechanců, u Pivečků či v sálech Klobučanu a Besedy. Bude se tu paličkovat, vyřezávat, zdobit, tkát na stavu nebo péct,“ přiblížila Radka Brtišová, která má řemeslný trh na starosti.

Rodiny s dětmi by neměly minout pekelné sklepení nebo skok do sena na Kosence, výtvarné dílny, valašskou školičku a pohádkové divadélko na gymnáziu nebo uměleckou dílnu na balkoně kulturního domu. V Červeném domě je jistě přiláká velký betlém nebo práce na hrnčířském kruhu. Za odpočinkem pak mohou zamířit do zázemí v pastoračním domě.

Tradičním zpestřením jarmeku jsou soutěže, které prezentují plody práce zdejších lidí. Speciální soutěž mají páni starostové, kteří k posouzení odborné poroty zasílají ze svých obcí ty nejlepší vzorky slivovic. Další disciplíny pak hodnotí sami návštěvníci. „V sále Sokola budete moci hlasovat pro nejpěknějšího pečeného pána z kynutého těsta a obdivovat jablíčka starých odrůd. Na Kosence zase ochutnáte a vyberete to nejlepší kysané zelí. Tak přijeďte za jarmekovými chutěmi a vůněmi, za valašskými tradicemi a krásnými zážitky,“ vzkázala Pavlína Žídková, předsedkyně organizačního výboru Valašského mikulášského jarmeku.