Šumperk zabodoval s projektem Třídím gastro

ŠUMPERK – V krásných prostorách pražského Obecního domu si šumperský místostarosta Jakub Jirgl, zakladatel projektu Třídím gastro, převzal celostátní ocenění Komunální projekt roku. Slavnostní předávání cen nazvaných Srdce na dlani se uskutečnilo 13. září.

Město Šumperk bylo prvním městem v České republice, které na celém svém území začalo třídit gastroodpad. S myšlenkou na třídění biologicky rozložitelného odpadu přišel šumperský místostarosta Jakub Jirgl, který má na starosti odbor životního prostředí a odpadové hospodářství ve městě. „Rozšíření možností třídění využitelných surovin o kuchyňské odpady vnímám jako přirozený vývoj při současné snaze co nejvíce zmírnit zatížení životního prostředí a zmírnit nárůst poplatků za skládkování, který je dán novelou zákona o odpadech,“ uvedl Jakub Jirgl při představování projektu na slavnostním předávání cen. Zároveň poděkoval všem šumperským občanům za to, jak vzorně třídí, a svým kolegům, kteří mu s realizací projektu pomáhali.

Staňte se členy FB skupiny Život v Olomouckém kraji a žádná zpráva vám neunikne.  Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Pilotní projekt Třídím gastro odstartoval v květnu 2021. Do jeho přípravy se pustil místostarosta Šumperka Jakub Jirgl s odborem životního prostředí a vedením společnosti EFG Rapotín BPS na podzim 2020. Hlavním motivem bylo nevozit na skládku odpad, který může mít smysluplné využití. Startu projektu předcházela informační kampaň. V první fázi byly rozestavěny čtyři desítky nádob, o které se lidé dobrovolně hlásili. Do současnosti se množství nádob rozrostlo na dvojnásobek, jejich počet by se měl během dvou až tří let ustálit na zhruba třech stovkách. Od startu projektu do poloviny letošního roku putovalo do bioplynové stanice EFG Rapotín BPS zhruba 100 tun odpadu, který by jinak skončil na skládce.

Smyslem třídění gastra je místo skládkování tuto komoditu využít jako obnovitelný zdroj a energeticky jej zpracovat v lokálních bioplynových stanicích. Tento projekt by zároveň mohl vést k tomu, že lidé najdou cestu k omezení plýtvání potravinami a zamyslí se, proč vůbec vzniká odpad. V současné době po vzoru Šumperka již třídí dvě desítky měst a obcí po celé republice.