Operovali je ve Frýdlantu, nyní leží osm lidí v liberecké nemocnici s otravou krve!

LIBERECKO – Za posledních 24 hodin přijala liberecká krajská nemocnice 8 lidí s otravou krve. Tito pacienti podstoupili v minulých dnech operační zákroky v soukromé nemocnici ve Frýdlantu.

Všechny pacienty spojuje to, že prošli ve frýdlantské nemocnici narkózou. Jejich stav je vážný, ovšem stabilizovaný. Projevy otravy krve jsou u těchto pacientů šokové stavy a selhávání funkce jater. Co otravu způsobilo, se zatím neví.

Liberecká nemocnice musí rušit některé operace, vyhlásit částečně krizový režim a posilovat týmy na oddělení ARO, které pečuje o pacienty v kritickém stavu. Frýdlantská nemocnice uzavřela operační sál a případ se prošetřuje ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí, Státním ústavem pro kontrolu léčiv a Krajskou nemocnicí Liberec.

Podle oficiálního prohlášení frýdlantské nemocnice proběhly před všemi operacemi standardní testy přístrojů a podávaných látek. „Operace prováděly různé týmy chirurgického a gynekologického oddělení, různí anesteziologové i různé sestry Nemocnice Frýdlant. Tímto považujeme za vysoce nepravděpodobné, že by se jednalo o selhání zdravotnického personálu. Výše uvedené skutečnosti nás vedly k tomu, že jsme podali trestní oznámení na neznámého pachatele za poškození zdraví pacientů,“ napsala nemocnice k případu. Operační sál zůstane uzavřený do doby, než bude známa příčina sepse u operovaných pacientů.

Frýdlantská nemocnice byla založena v roce 1902. Od října roku 1996 nemocnici provozuje obchodní společnost Nemocnice Frýdlant, která je od července 2013 součástí skupiny EUC. Nemocnice se dlouhodobě se potýká s nedostatkem lékařů. V roce 2015 kvůli tomu uzavřela lůžkové interní oddělení a přeměnila ho na lůžka následné péče. Od dubna 2016 přestala v nemocnici fungovat akutní interní ambulance a od letošního července nezajišťuje ani pohotovostní službu. V současnosti má 80 lůžek, z toho 35 je akutních a 45 následné péče. Liberecký kraj chce nejpozději do konce června příštího roku Nemocnici Frýdlant převzít a zajistit tak zdravotní péči pro zhruba 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku.