Dlužil statisíce na daních, kleknul na něj finančák

LIBERECKO – Jednatel firmy z Liberecka chtěl zřejmě ušetřit, a tak neodváděl daně, pojistné za zaměstnance a další podobné platby. Na popud finančního úřadu si na něj posvítila hospodářská kriminálka. Zatajené odvody činily téměř tři čtvrtě milionu korun.

„Firma provozující areál se sportovními aktivitami, v zastoupení 51letým jednatelem ze středních Čech, neodvedla na zálohách z daně z příjmů ze závislé činnosti více jak 480 tisíc korun za období roku 2017. Na dani z příjmu fyzických osob pak za roky 2016 a 2017 neodvedla firma více jak 240 tisíc korun,“ informoval tiskový mluvčí policie Vojtěch Robovský.

Případem se na popud finančního úřadu začali zabývat kriminalisté z Oddělení hospodářské kriminality v Liberci. Ti v závěru vyšetřování obvinili jednatele firmy ze zločinu neodvedení daně, pojistného na sociální zabezpečení a podobné povinné platby, za což mu hrozí v případě odsouzení trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

„Jako zaměstnavatel nesplnil svoji zákonnou povinnost odvést za zaměstnance daň a získal pro sebe tímto činem značný prospěch, čímž způsobil škodu finančnímu úřadu v celkové výši více jak 726 tisíc korun,“ doplnil Robovský.