Užijte si jízdu na čtyřkilometrové sáňkařské dráze!

JIZERSKÉ HORY – Využijte současné výborné sněhové podmínky v Jizerkách a vyzkoušejte si jedinečnou zimní atrakci – sjezd na saních!

Nad Smržovkou v Jizerských horách najdete téměř čtyři kilometry dlouhou přírodní sáňkařskou dráhu, která byla otevřena roku 2016. Vede od rozhledny Černá Studnice až dolů k vleku Filip ve Smržovce. Dráha navazuje na dávnou sáňkařskou tradici, která zde existovala již v roce 1911.

Nahoře u rozhledny Černá Studnice i dole u vleku Filip naleznete mapky sáňkařské trasy. Na cestách, po nichž trať vede, jsou umístěny směrové šipky s označením pro pěší zónu a piktogramem sáněk. Dráha se pro sáňkaře strojově upravuje.

Dráha protíná na jednom místě vozovku do samoty Berany. Tam sáňkaři najdou upozornění, aby sesedli a silnici bezpečně přešli. Přírodní dráha slouží jen rekreačním sáňkařům, v dolním úseku nad vlekem Filip by se však jednou dalo i závodit.

Saně si můžete zapůjčit. K dispozici zde mají 25 klasických turistických a 50 sportovních saní a cena půjčovného je od 200 korun za 2 hodiny nebo 300 korun na den s vratnou kaucí 500 Kč. Půjčovna saní je v provozu od 10 do 16 hodin přímo na startu na vrcholu Černé Studnice, nebo v cílové destinaci ve skiareálu Filip ve Smržovce.

Černá Studnice se řadí mezi kolébky sáňkování v Česku. V lednu 1911 tam vznikla turistická a současně závodní sáňkařská dráha, která končila až v Jablonci. Lidé se tenkrát vypravili na výlet na Černou Studnici, dali si tam jídlo a grog, půjčili si saně a sjeli na nich dolů. V Jablonci je zase odevzdali a když se jich tam nashromáždilo víc, koňský povoz je zase odvezl na Černou Studnici.