Chystáte se na hory? Sněhové podmínky jsou ideální

LIBERECKÝ KRAJ – Počasí v letošní zimní sezóně lyžařům přeje. V Jizerských horách i na západě Krkonoš v Libereckém kraji je v provozu většina zimních středisek. Na některých místech nasněžilo i víc než metr sněhu. Díky bohaté sněhové nadílce většina provozovatelů skiareálů dokonce mohla vypnout sněžná děla.

Na své si přijdou i běžkaři, kteří mají k dispozici stovky kilometrů upravených tratí. Lyžovat mohou nejen v Krkonoších a Jizerských horách, ale například v okolí Nového Boru, kolem Frýdlantu, v Turnově nebo ve Sportovním areálu Vesec v Liberci. Jizerky čeká tento víkend nápor milovníků bílé stopy v souvislosti se závodem ČEZ Jizerská 50.

Na sjezdovkách v Libereckém kraji leží od 60 do 120 centimetrů sněhu, sníh je vzhledem k současnému počasí většinou zmrzlý. Meteorologové ale v nadcházejících dnech očekávají oteplování. Nejvyšší teploty by mohly o víkendu vystoupat ke 3 až 8 °C, v noci by pak mělo být kolem nuly. Místy se bude objevovat déšť, ale na horách by mělo sněžit.

Nejznámější lyžařské areály v Libereckém kraji:

Tanvaldský Špičák je největší lyžařský areál v Jizerských horách a má otevřeno denně od 8.30 do 16 hodin, v úterý a v sobotu zde nabízejí večerní lyžování od 17 do 20 hodin. V provozu jsou dvě lanovky, tři vleky, jeden pohyblivý koberec a 8,2 km sjezdovek.

Krkonošský lyžařský areál Harrachov je jedním z nejnavštěvovanějších zimních středisek v republice. Zalyžovat si tu můžete denně od 8 do 16 hodin, v pátek a v sobotu je v nabídce večerní lyžování od 16 do 20 hodin. Dvě lanovky, jeden vlek, pět sjezdovek, to je skvělá zimní lyžařská dovolená. Tento víkend zde proběhne testování lyží Rossignol a Dynastar.

Ski areál Ještěd se bezpochyby řadí mezi moderní rozsáhlá střediska zimních sportů. Areál je otevřen denně od 8 do 15 hodin, večerní lyžování probíhá ve středu, v pátek a v sobotu od 17 do 20 hodin. V provozu jsou 4 lanové dráhy, 6 vleků a celkem 13 kilometrů sjezdových tratí všech obtížností. O víkendech se otevírá kotvový vlek a sjezdovka Staré Pláně.

Lyžařský areál Bedřichov je určený především pro lyžování rodin s dětmi a méně zdatným lyžařům. Pozvolné široké a přehledné svahy zvládnou i začátečníci, pouze jedna sjezdovka Malinovka, dlouhá 510 metrů, je střední, tedy červené obtížnosti. Lyžaře obsluhuje soustava pěti vleků, rozmístěných po celé ploše areálu na severovýchodních svazích Malinového vrchu. Bedřichov je také vyhlášeným střediskem běžeckého lyžování, v okolí Bedřichova se strojově upravuje zhruba 200 kilometrů běžeckých stop. Tento víkend, jako každoročně, zde startuje závod Jizerská padesátka, očekává se kolem sedmi tisíc závodníků na trati a na deset tisíc diváků.