Hledač kovů našel v lese na Českolipsku téměř metrák munice

ČESKOLIPSKO – V průběhu svého pátrání po artefaktech z druhé světové války zavítal v sobotu 40letý hledač kovů do lokality Hradčan na Českolipsku. V lesním porostu jeho detektor kolem 15. hodiny zaznamenal poměrně velké ložisko „kovu“. Rozhodl se tedy kopnout do země a v průběhu kopání pro něj bylo překvapením, kolik kusů munice stále a stále vyzvedával z písčité půdy. Celková hmotnost nálezu dosáhla bezmála sta kilogramů.

Hlavní podíl nálezu pěchotní munice z druhé světové války tvořily nábojnice ráže 7.92 typu Mauser, které se používaly například do obávaného německého kulometu MG 42. Další podíl tvořily 8mm nábojnice Lebel a několik kusů nábojnic ráže 7.62. Ty se hojně využívaly jako střelivo například do sovětských karabin Mosin – Nagant.

„Nálezce místo označil a okamžitě vyrozuměl policisty. Přivolaný pyrotechnik vše zajistil a převezl ke zneškodnění. Na Českolipsku se nejedná o ojedinělé nálezy. Již před časem jsme vás informovali o nálezech například také na Frýdlantsku či Mimoňsku,“ uvedl policejní tiskový mluvčí Vojtěch Robovský.

Při nálezech podezřelých předmětů, munice či výbušných systémů platí několik pravidel:

  • Místo nálezu označte a zabezpečte proti vstupu jiných osob.
  • S nebezpečnými předměty zásadně nemanipulujte.
  • O nálezu okamžitě vyrozumějte policii.
  • Vyčkejte v bezpečné vzdálenosti na příjezd policistů, informujte je o podstatě nálezu a jeho místu. Buďte policistům k dispozici.