Rozvod? Raději vražda! A když už, tak ne jediná!

Mary Ann Cottonová – vražedkyně svých manželů i dětí dosáhla ve viktoriánské Anglii nechvalného prvenství – dlouho držela rekord v počtu sériových vražd. Jak je možné, že její řádění zůstalo tak dlouho bez povšimnutí? Nad tím se zřejmě zamyslí každý. Viktoriánská doba byla ale jiná – malé děti umíraly mnohem častěji než dnes, Mary Ann měla ke svým obětem důvěrný vztah, takže ji dlouho nikdo nepodezírat a také, což je významný fakt, se velmi často stěhovala.

Pravděpodobné oběti zahrnovaly její matku, tři ze čtyř manželů, jednoho milence, přítelkyni a patnáct dětí, z toho deset vlastních. Zdá se, že vyšetřovací metody 19. století nedosahovaly takových možností – a zvláště šlo-li o nenápadnou ženu z lidu…

Dětství

Kromě toho, že otec děti vychovával přísně, nelze vystopovat nějaké patologické prvky v jejím dětství. Jako Mary Ann Robsonová se narodila roku 1832 a byla vychovávána jako věřící dívka. Když Mary Ann získala místo soukromé pečovatelky, odešla v šestnácti letech z domova.

První manželství, první problémy

Ve dvaceti otěhotněla a provdala se za Williama Mowbraye, se kterým zplodila osm dětí. Manžel často střídal zaměstnání a celá rodina si nežila právě jako v bavlnce. Takto si to Mary Ann nepředstavovala. Rodinu tak zanedlouho postihly zdravotní problémy, a to dokonce takové, že jeden za druhým postupně umírali – synové, dcery i jejich otec zemřeli na břišní tyfus. Přežila jen Mary Ann – pochopitelně, protože jak se později ukázalo, všechny otrávila arzenikem. (Arzenik se běžně prodával coby jed na krysy. Smrtelná dávka se pohybovala okolo 150 miligramů, otravu dlouho nebylo možno prokázat).

Stěhování a další problémy

Po vyzvednutí manželovy životní pojistky se odstěhovala do vsi Seaham Harbour, kde se seznámila s Josephem Natrassem. Ten však již byl zasnouben s jinou ženou a také se s ní oženil. Mary se nastěhovala do Sunderlandu s jedinou přeživší dcerou Isabellou, kterou poslala k babičce a našla si práci v nemocnici, kde byl jedním z pacientů i inženýr Georg Warde. Netrvalo dlouho a Mary Ann se za něj provdala – Warde však po třinácti měsících zemřel. (Mary tenkrát dokonce obvinila lékaře ze zanedbání povinné péče).

Další přesun

Tentokrát se Mary Ann přestěhovala do obce Pallion, kde nalezla místo u vdovce Jamese Robinsona, který potřeboval hospodyni, která by pečovala o jeho děti. Umíte si jistě představit následující hrůzu. Nejmladší dítě brzy zemřelo na zánět žaludku. Mary však dokázala Jamese utěšit a zanedlouho byla znova těhotná.

Když ji její v pořadí třetí muž požádal o ruku, zemřela za podivných okolností její matka. Že by měla nějaké podezření? S Robinsonem měla Mary Ann dvě děti a vzala k sobě i dceru Isabellu z prvního manželství (tu jedinou, která přežila). To by se mohlo zdát trochu záhadné, měla k ní snad nějaký vztah? Omyl. Za pár měsíců Isabella zemřela stejně jako dvě Robinsonovy děti, ze zdánlivě přirozených příčin. Takto s odstupem se nám to může zdát zvláštní, ale ani James nedával tyto katastrofy do souvislosti se svou ženou.

Dále se jim narodila dcera Mary Isabell, dožila se však jen tří měsíců. Pro Jamese to znamenalo těžkou ránu. Měli spolu ještě jedno dítě, přesto se vztah rozpadal a James navíc zjistil, že Mary Ann se zadlužuje a utrácí peníze, které jí svěřil, aby je uložila do banky. Takže se sbalil a s jejich jediným dítětem se roku 1869 odstěhoval. Oběma tak zřejmě zachránil život.

Čtvrté manželství

Mary skončila na ulici – ale kamarádka Margaret ji seznámila se svým bratrem Frederickem Cottonem, vdovcem se dvěma dětmi. Další manželství na sebe nenechalo dlouho čekat (i když oficiálně byla stále vdaná), těhotenství také ne – a také smrt nyní už nepohodlné Margaret.

Za rok i její manžel Cotton prohrál svůj boj s břišním tyfem. Mary získala nemalou pojistku. V té době se také znova sblížila s bývalým milencem Josephem Natrassem. I on měl smůlu – Mary Ann si našla celního úředníka Quick-Manninga. Natrass zemřel a s ním odešly i děti z Mariina manželství s Cottonem, z nichž nejmladšímu Charlesovi bylo pouhých 14 měsíců. Právě on stál novému manželství v cestě. Chtěla jej poslat do chudobince, to se však nezdařilo. Před úředníkem se zmínila, že Charles je nemocen a brzy se zřejmě odebere za celou Cottonovic rodinou.

Konec vražedného řádění

Právě tato vražda byla však pro Mary Ann fatální chybou. Charlie byl chlapec zdravý jako ryba, což všichni věděli a najednou…navíc dotyčný úředník, se kterým Mary mluvila, trval na provedení pitvy. A jak jinak, lékaři nalezli v jeho těle arzenik. V té době se již o Mary začínali zajímat reportéři. Kolem Mary Ann byla spousta mrtvol.

Po exhumaci těl se domněnky potvrdily. Několik měsíců se čekalo, až Mary porodí v lednu 1873 své poslední dítě, pak už čtyřicetiletá Mary Ann Cottonová stanula před soudem v Durham Assizes a o dva týdny později, 24. března 1873, skončila na šibenici.