Známe výsledky víkendové policejní dopravní akce v Libereckém kraji!

LIBERECKÝ KRAJ – Poslední prázdninový víkend probíhala v celé republice policejní dopravně bezpečnostní akce zaměřená na dodržování stanovené rychlosti, pravidel silničního provozu, na železničních přejezdech, používání bezpečnostních pásů a dětských sedaček, telefonování za jízdy, technický stav vozidel a kontrolu dokladů. Policejní hlídky se také zaměřily na pátrání po hledaných osobách, věcech a odcizených motorových vozidlech.

Také na silnicích Libereckého kraje policisté od pátku do neděle dohlíželi na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Zkontrolovali 886 vozidel a zjistili celkem 127 dopravních přestupků, z nichž 114 vyřešili na místě uložením blokové pokuty a 13 oznámili k dalšímu šetření příslušnému správnímu orgánu. Osmadvacet řidičů bylo přistiženo při porušení stanovené rychlosti. Nejvíce z nich policisté zastavili policisté na Semilsku, a to sedmnáct.

Všichni kontrolovaní řidiči se na místě kontroly podrobili dechové zkoušce na alkohol. Pět z nich usedlo za volant pod vlivem alkoholu. Policisté v jejich dechu naměřili hodnoty alkoholu od 0,27 do 0,50 promile a všechny případy kvalifikovali tedy jako přestupky. Dále policisté odhalili tři řidiče, jejichž výsledek orientačního testu na přítomnost omamných a psychotropních látek byl pozitivní.

Samozřejmě, že policisté důsledně kontrolovali i používání bezpečnostních pásů. Patnáct kontrolovaných řidičů ovšem bezpečnostní pás nepoužívalo a byla jim tedy na místě udělena bloková pokuta. Tu policisté udělili také řidiči na Jablonecku, který pro přepravu dítěte nepoužil příslušný zádržný systém.

Další početnou skupinou řidičů, kteří nějakým způsobem porušili zákon, byli řidiči, kteří vyjeli s motorovým vozidlem v nevyhovujícím technickém stavu. Těch bylo celkem 24. „Během dlouhodobě dopředu prezentované dopravně bezpečností akce ovšem také v pátek přistihli v Pertolticích na Liberecku řidičku, která usedla za volant s vysloveným zákazem řízení motorových vozidel, a to až do března roku 2021. Ještě týž den jí policisté z Obvodního oddělení ve Frýdlantě sdělili podezření ze spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za jehož spáchání jí nyní hrozí trest odnětí svobody až na dva roky,“ uvedla policejní tisková mluvčí Dagmar Sochorová.

Foto: Policie ČR