Česnek obsahuje spoustu cenných látek. Kuchyňskou úpravou je můžeme získat, nebo také zničit

Zdroj: pxhere.com, free image

V současnosti používáme česnek spíše jako koření, což je velká škoda. Česnek má silné aroma, díky kterému dodá pokrmům pikantní chuť, nicméně má rovněž nezanedbatelné léčivé účinky. Pouze málo lidí však ví, jak česnek v kuchyni používat, aby se jeho cenné látky nezničily, ale aby se naopak znásobily.

Starodávný lék

Česnek kuchyňský (latinsky Allium sativum) se používal již v dávné minulosti. Již tehdy lidé znali jeho léčivou moc. Například Egypťané považovali česnek za afrodisiakum, Římané z jeho šťávy připravovali nápoj lásky. Řekové i Římané česnekem posilovali své vojáky na válečných výpravách. Byl také přidáván do jídla otrokům stavějícím pyramidy, aby zlepšil jejich fyzickou výkonnost a odolnost. Během obou světových válek se používal pro své antiseptické vlastnosti. Šťáva z čerstvě rozmačkaného česneku se ředila vodou a používala k desinfekci ran. (V druhé světové válce se již sice používala antibiotika, jenže jich byl nedostatek.)

Blahodárná látka

Česnek je charakteristický svou vůní, někdo by řekl zápachem, kterou způsobuje zejména silice zvaná alliin obsahující síru. Když mechanicky poškodíme buněčnou stěnu česnekových buněk, např. česnek nakrájíme, rozmačkáme nebo pomeleme a na chvíli počkáme, změní se právě alliin na allicin. Tato látka má silné antiseptické účinky, což znamená že brání rozvoji infekce způsobené choroboplodnými zárodky, jako jsou bakterie, viry, plísně, kvasinky atd. Jeho pravidelná konzumace bude tedy zvyšovat odolnost našeho těla v boji s nachlazením, záněty, plísňovými infekcemi, dále pozitivně ovlivňuje činnost srdce, snižuje cholesterol, chrání před cukrovkou a onemocněním rakovinou.

Jak česnek konzumovat

Pokud nechceme česnek použít jen jako koření, ale také jako lék, pak je rozhodně prospěšnější konzumovat ho v syrovém stavu. Tepelnou úpravou, zejména pokud trvá déle, mu neprospějeme – ztratí totiž spoustu svých léčivých vlastností. Takže pěkně zasyrova rozdrtit, pár minutek ponechat, aby proběhla potřebná chemická reakce, a pak například zamíchat do pomazánky nebo jím potřít topinku a rychle sníst. Kolik česneku bychom měli denně sníst, aby se to projevilo na našem zdraví? Odborníci doporučují alespoň 2 stroužky česneku denně.

Nic se nemá přehánět

S konzumací česneku buďte ovšem opatrní. Česnek může dráždit žaludek, a to zejména u lidí s citlivějším zažíváním nebo pokud ho jíte nalačno. Opatrně by s ním měli zacházet i ti, kteří mají nízký tlak nebo ti, kdo užívají léky na ředění krve, protože česnek ve větším množství může snižovat krevní tlak a nebo ředit krev.