Nová vlna nákazy koronavirem přijde již během října. Je nejvyšší čas na přeočkování, tvrdí odborníci

ČESKO – Vzhledem k tomu, že v poslední době se intenzivní pozornost politiků i veřejnosti upírá zejména k válce na Ukrajině a jejím důsledkům, není divu, že téma koronaviru a jeho šíření z mediálního prostoru prakticky zmizelo. Rozhodně to však neznamená, že by onemocnění covid-19 definitivně zmizelo. Jak totiž naznačují nejnovější statistická data, nová vlna epidemie je de facto „na spadnutí“. Podle odborníků tedy nastal nejvyšší čas na to, aby ti, kdo spadají do tzv. rizikových skupin, zamířili pro čtvrtou, posilující, dávku očkování. Jinak by ale vzhledem k celkové proočkovanosti české populace a také faktu, že řada lidí covid-19 již prodělala, snad nemělo dojít na žádné – v minulých letech běžné – apokalyptické scénáře…

Na konci tohoto týdne statistiky jasně ukázaly, že koronavirus se opět hlásí o slovo – razantně totiž začaly růst počty nově nakažených, od minulé neděle do předvčerejška přibylo dle oficiálních dat ministerstva zdravotnictví přes 18 tisíc nově nakažených, což je o cca 2 tisíce více než před týdnem (a to přitom ve středu byl svátek, což znamenalo rapidní pokles zájmu o podstoupení testů). Ruku v ruce s nárůstem nově nakažených se také zvyšují počty těch, kteří se kvůli covidu-19 ocitají v nemocnicích. Jak přitom upozornil ředitel Ústavu pro zdravotnické informace a statistiku (ÚZIS) Ladislav Dušek v nedělních Otázkách Václava Moravce, čísla porostou i v příštích týdnech.

Více nakažených vs. odlišná epidemiologická situace

Dušek ale také dodal, že větší dopad koronavirové epidemie na zdravotnictví jako např. loni neočekává. „Roste prevalence aktivních nákaz, to se samozřejmě propíše i do nemocnic, takže počty hospitalizovaných začaly skutečně růst. Situace se ale tolik neprojevuje v závažnosti, tedy do těžkých průběhů nemoci, jsme nyní v jiné epidemiologické situaci,“ vysvětlil a narážel na fakt, že značná část české populace již má onemocnění za sebou a poměrně velké množství lidí je také očkováno.

Dokončené očkování (tedy dvě dávky) má aktuálně v Česku cca 6,9 milionu lidí, řada dalších již absolvovala také očkování třetí, posilující dávkou. A na 300 tis. lidí si již nechalo aplikovat i dávku čtvrtou, tedy druhou posilující. Právě očkování je odborníky považováno za nejefektivnější prevenci, ani ne tak před nákazou samotnou, ale především před těžkým průběhem onemocnění a v krajním případě před úmrtím. I proto nyní opět sílí výzvy zejména směrem k tzv. rizikovým skupinám, aby ve vlastním zájmu očkování druhou posilovací dávkou – pokud jim ještě nebyla aplikována – postoupily. „Není čas na čekání, je doslova za pět minut dvanáct na to nechat se očkovat, což se týká především lidí starších 60 let, obézních, diabetiků, lidí s poruchami imunity a dalších. Není ale ještě pozdě, imunita se nastartuje v horizontu několika dnů,“ shrnul Roman Chlíbek, člen klinické skupiny ministerstva zdravotnictví.

Optimistická predikce

Ačkoliv tedy novou vlnu nákazy lze čekat již během října, její dopady by se měly významně lišit od dopadů v předešlých dvou letech. „Pokud tady zůstane stejná varianta omikronu, která imunizovala populaci během léta, a pokud se nám povede akcelerovat zájem o očkování posilující dávkou u zranitelné populace, věřím, že predikce i pro podzimní a zimní období může být optimistická,“ uzavřel Dušek.