Hlásiče požáru v Ostravě už zachránily přes stovku nebezpečných situací

OSTRAVA – Od roku 2017 vybavuje Město Ostrava téměř všechny městské byty hlásiči požárů a detektory oxidu uhelnatého. Od května roku 2018 do poloviny března letošního roku detektory signalizovaly únik CO2 v 67 případech a hlásiče požáru oznámily nebezpečnou situaci hrozícího požáru v 69 případech.

„Jednalo se o případy, kdy občané následně zavolali na linku tísňového volání 112 nebo 150 a na místo vyjeli hasiči, případně další složky IZS,“ popisuje údaje ze statistiky mluvčí města, Gabriela Pokorná.

Staňte se členy FB skupiny Život v Moravskoslezském kraji a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Město detektory instalovalo ve dvou vlnách. Hlásiče požáru byly umístěny do 11 tisíc bytů. Detektory oxidu uhelnatého do dvou a půl tisíců bytů, konkrétně do těch, kde hrozí reálné riziko úniku tohoto nebezpečného plynu. „Jedná se zpravidla o obydlí vybavená plynovými kamny, či karmou,“ doplnila mluvčí.

Nákup detektorů byl financován z městského Fondu pro upevnění veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany osob a majetku. Celkové náklady za nákup zařízení činily 4,9 milionů korun s DPH. Montáž detektorů už si hradily jednotlivé městské obvody individuálně.

„Zařízení, jehož pořizovací cena se pohybuje v řádech stokorun, umí zachraňovat životy a zdraví obyvatel města. Významným způsobem nám zvyšuje bezpečí v bytech. 140 výjezdů hasičů k nebezpečným situacím díky detektorům zamezilo možná i tragédiím a ztrátám na životech,“ konstatoval primátor města, Tomáš Macura.

Jen v uplynulém roce Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje evidoval v rámci města Ostravy 21 událostí v objektech či bytech, s hlásičem požáru, a sedm událostí s aktivací detektoru oxidu uhelnatého. Ve většině případů došlo díky detektorům k včasnému varování uživatelů bytů či jejich sousedů a odvrácení škod na životech, zdraví i majetku.