Je vám blízká recyklace věcí? Přijďte na Reuse sobotu, tentokrát na Čechově náměstí

PRAHA – Chcete se zbavit věcí, které už nepotřebujete a najít si něco užitečného pro sebe? Přijďte na Reuse sobotu, která bude 17. září od 11 do 17 hodin na Desítce na Čechově náměstí. Akce nabízí možnost vzájemné výměny věcí i bohatý program. Vstupné je dobrovolné.

Na akci, kterou organizuje SWAP Prague za podpory pražského Magistrátu a desáté městské části, lidé mohou nosit věci v sobotu mezi 10:30 a 16:30 a pořadatelky je budou postupně rozmísťovat na tržiště.

Staňte se členy FB skupiny Život v Praze a žádná zpráva vám neunikne. Sledujte nás na Twitteru, kde pro vás připravujeme plejádu pestrých zpráv.

Reuse sobota se na území Desítky koná letos koná již podruhé, první událost měla veliký ohlas. „Lidé chodili v průběhu celého dne a přinášeli velké množství užitečných věcí. Jen pro ilustraci: Ve swapu nám zbylo 156 kilogramů textilu, který se nerozebral, a 160 knížek, z nichž 40 se vrací do oběhu díky Knihobotu. Jinak by toto všechno patrně skončilo v odpadu,“ rekapituluje Kristýna Holubová z neziskové organizace SWAP Prague. „I letos mohou návštěvníci nosit nábytek, oblečení, dekorativní předměty, nádobí, příbory, vybavení na zahradu nebo knihy či pokojovky, které už sami nepotřebují, zároveň jsou ale ve stavu, že by je klidně věnovali kamarádce nebo kamarádovi,“ doplňuje Kristýna Holubová.

Swapem se rozumí přímá výměna věcí mezi lidmi, reuse je obecnější termín pro opětovné využití nějaké věci, ať už k původnímu, nebo zcela novému účelu. O tom,
že v praxi se pod těmito pojmy skrývají velmi dynamické a kreativní aktivity, svědčí i doprovodný program Reuse soboty. Bude se věnovat swapu nábytku, opravě oblečení, výrobě z pytlů, zachraňování jídla, tzv. upcyklaci, tedy přeměňování odpadového materiálu v produkty lepší kvality, a chybět nebude ani výtvarná dílna pro děti.

Kompletní výtěžek ze vstupného půjde na organizaci Aperio, která podporuje rodiče v náročných životních situacích.