Muzeum Karla Zemana: Staňte se na chvíli režisérem filmových triků

Létající stroj. Foto: Nikol Trejbalová. Zdroj: Muzeum Karla Zemana
Létající stroj. Foto: Nikol Trejbalová. Zdroj: Muzeum Karla Zemana

Vyrazte na výlet do muzea Karla Zemana a nahlédněte „pod pokličku” Zemanovým filmovým trikům, a to od prvních animací a loutkových filmů ve čtyřicátých letech minulého století až po díla z jeho posledního tvůrčího období. Muzeum Karla Zemana je unikátní svým hravým pojetím, a proto si můžete na vlastních fotoaparátech a videokamerách vyzkoušet trikové postupy, které Karel Zeman ve svých filmech používal.

Pojďte na cestu do pravěku, ale do muzea Karla Zemana

Muzeum Karla Zemana najdete na Malé Straně v blízkosti Karlova mostu. Poznejte úžasné celoživotní dílo světově uznávaného filmového tvůrce Karla Zemana, který filmovými triky proslavil českou kinematografii 20. století. Expozice mapuje jeho rozsáhlou tvorbu od prvopočátků až do poslední filmové klapky. Podstatná část muzea je pak věnována jeho nejzásadnějším filmům – Cestě do pravěku, Vynálezu zkázy a Baronu Prášilovi. Dlouhodobým cílem muzea je šířit odkaz díla Karla Zemana širokou nabídkou aktivit pro laickou i odbornou veřejnost. Vydejte se do hravého muzea za filmovými triky!

Staňte se členem FB skupinyFajnvylety.cz a získáte přístup ke stovkám tipů na zajímavé výlety. Podělte se o fotky a zážitky z vašich výletů.

Expozice Baron Prášil. Foto: Libor Sváček. Zdroj: Muzeum Karla Zemana
Expozice Baron Prášil. Foto: Libor Sváček. Zdroj: Muzeum Karla Zemana

Co vás v muzeu Karla Zemana čeká?

Výstava je koncipována jako filmové scény a malé ateliéry, kterými budete procházet a můžete se v nich – přímo mezi kulisami – natáčet v akci. Vznesete se na létajícím stroji, projdete se po měsíci Barona Prášila nebo budete ovládat známou ponorku z Vynálezu zkázy. Současně se také seznámíte s originálními loutkami i s dosud nepublikovanými fotografiemi a dalšími dokumentárními materiály ze života a díla tohoto filmového vizionáře. Muzeum je interaktivním a hravým prostorem zaměřeným na rodiny s dětmi. V expozici jsou volně umístěné motivační hry pro děti.

Expozice Cesta do pravěku. Foto: Libor Sváček. Zdroj: Muzeum Karla Zemana
Expozice Cesta do pravěku. Foto: Libor Sváček. Zdroj: Muzeum Karla Zemana

Vraťte se svými dětmi na chvíli do dětství

Pro všechny malé návštěvníky jsou v muzeu připravené tematické motivační hry, díky kterým si děti prohlídku užijí ještě více a hravou formou se dozvědí i spoustu zajímavých informací nejen o tvorbě Karla Zemana. Čeká je…

  • Dobrodružná hra Cesta do pravěku, a to pro menší dobrodruhy, kteří se spolu se svými rodiči vydají s filmovými hrdiny proti proudu času do světa dinosaurů. Za každý správně vyřešený úkol získají samolepku, kterou si nalepí do své mapy. Za jejich putování jim bude odměnou trilobit, kterého si pak mohou vybarvit dle fantazie a libosti.
  • Objevovací hra Vynález zkázy je pro děti od 7 do 12 let. Budou odpovídat na otázky, s jejichž pomocí zjistí, jak Karel Zeman vytvářel kombinované filmy, nebo jak vznikají filmové triky. A až zodpoví otázky a vyluští frekvenci, kterou naladí na rádiu, získají kód k pokladu.
Greenscreen. Foto: Nikol Trejbalová. Zdroj: Muzeum Karla Zemana
Greenscreen. Foto: Nikol Trejbalová. Zdroj: Muzeum Karla Zemana

Muzeum Karla Zemana je i pro sluchově postižené

Muzeum Karla Zemana vytvořilo průvodcovská videa v českém znakovém jazyce v celé muzejní expozici, od začátku roku 2021 je tedy expozice přístupná i pro návštěvníky se sluchovým postižením. Jak to funguje? Návštěvníci si u vstupu načtou na svůj chytrý telefon QR kód s odkazem na videoobsah celé expozice s překladem do českého znakového jazyka, nebo si mohou zapůjčit tablet s přeloženým obsahem do znakového jazyka přímo na pokladně, a poté si opakovaně pouštět přeložená videa, která odpovídají jednotlivým částem expozice, ve kterých se zrovna nachází. V celé expozici je k dispozici volně přístupná WiFi síť.

A to není všechno, co si ještě muzeum Karla Zemana pro vás přichystalo?

Užijte si atmosféru filmů Karla Zemana naplno a spojte návštěvu expozice s malým výletem lodí po Čertovce a okolí Karlova mostu, zúčastněte se workshopů, oslavte tu narozeniny a v kreativních výtvarných dílnách si vyrobte lampičku z filmových pásů, nebo se přihlaste na letní filmové příměstské tábory.

Animační stůl. Foto: Nikol Trejbalová. Zdroj: Muzeum Karla Zemana
Animační stůl. Foto: Nikol Trejbalová. Zdroj: Muzeum Karla Zemana

Turistické informace

Aktuální informace o otevírací době, vstupném a akcích najdete na internetových stránkách muzea. Klikněte zde.

Místo výletu

Kraj: Hlavní město Praha
Okres: Hlavní město Praha
Město: Praha

Kontakt

Muzeum Karla Zemana
Saský dvůr – Saská 3
118 00 Praha 1

tel..: + 420 724 341 091
e-mail: info@muzeumkarlazemana.cz
web: muzeumkarlazemana.cz

Tip na fajn výlet

Přemýšlíte, kam ještě v Praze vyrazit za poznáním či zábavou? S dětmi se můžete vydat na sopku či do hlubin moře v Toboga Fantasy Praha, nebo objevit zubatý a nebezpečný svět v Krokodýlí Zoo Praha. Křehkou krásu motýlů světa poznáte v motýlím domě Papilonia Praha a vesmír v Planetáriu Praha.